CIA
AP/Carolyn Kaster

 

CIA, Foto: AP/Carolyn Kaster

Čuveni lovac na vladine tajne objavio je nova dokumenta o detaljima CIA eksperimenata "modifikacije ponašanja" tokom Hladnog rata (rangiranih od samo bizarnih do onih od kojih se prevrće stomak), otkrivenih pod zakonom o slobodi informisanja.

Dokumenta su objavljena na "Blek Voltu", internet stranici koja objavljuje dosta vladinih dokumenata o paranormalnim aktivnostima, NLO i eksperimentima kontrole uma, i ima materijala za nekoliko novih sezona kultne serije "Dosije X". Dok sajt izgleda kao marginalna internet zajednica koja se upušta u paranoidne klišee, ona je takođe i najveći magacin ove vrste, sa preko 2.000.000 stranica informacija. Oko 800 stranica klasifikovanih informacija objavljenih u novembru zadržano je od prethodno otkrivenih dokumenata iz perioda od 2014. do 2016. godine.

Najnoviji dokumenti, ako se ispostave verodostojnim, pokazuju neke nepoznate, uznemirujuće trenutke namera CIA da razviju tehnike kontrole uma i serume istine, kao deo "Mkultra" projekta, koji je agencija priznala da je tajno vodila do 1973. godine. Otkrića uključuju dokumenta "uspešnog" napora iz 1960-ih godina da se stvori šest pasa koji bi "poštovali" komplet osnovnih zapovesti i kod udaljene kontrole. Postoje i dijagrami medicinskih implanata koji "stvaraju električne stimulacije u mozgu" i prisiljavaju na izvršenje zapovesti.

Drugi dokumenti su skoro izvesno o "samoimplementiranju", kao jedan iz 1956. godine u kome autor navodi da eksperimenti modifikacije ponašanja, koji bi normalno bili smatrani "previše opasnim, šokantnim i neobičnim za rutinsko testiranje, za nas bi bili od interesa". Jedan drugi, koji zadire u centar opisa, jeste plan za testiranje eksperimentalnih droga, koje treba da razviju popustljivost i pasivnost na pacijentima iz zatvorskih bolnica, da bi se tada izvršilo "saslušanje".

Šta bi se podrazumevalo pod "saslušanjem" takođe je objašnjeno: "Fizičko", "psihološko" i "mehaničko" mučenje, kako bi se podstaklo povinovanje "individue koja ne sarađuje".

Neki eksperimenti jesu skretanje sa strogo naučnog, čak poprimaju grotesknu, frankenštajnovsku formu. Na primer, čini se da je perspektiva vojne primene hipnoze prioritet za neke ljude što su radili na projektu.

PROČITAJTE JOŠ:

 Vlasnik sajta, tridesetsedmogodišnji Džon Grinvald, dobio je i katalizovao dokumenta, prvenstveno od vlade na osnovu zakona o slobodi informisanja. Već dvadeset godina poducira televizijske emisije o paranormalnim aktivnostima.