Nitokris, kraljica, egipat
Pinterest pr. sc.
Nitokris, kraljica, egipat

Pinterest pr. sc.

Nitokris, kraljica, egipat, Foto: Pinterest pr. sc.

Iza Nitokris (Neterkare, Nitikreti što znači Duša Re je božanska ili Duša boga Re je sveta) nije ostalo arheoloških tragova. Ona nam je poznata samo iz zapisa istoričara Manetona i Herodota, a verovalo se da se njeno ime nalazi i u Torinskom kraljevskom kanonu koji predstavlja najkompletniju hroniku egipatskih faraona.

Nitokris je bila ćerka Pepija II i bila je udata za svog brata Merenrea II koji je prema Torinskom kraljevskom kanonu vladao svega oko godinu dana. Ovog vladara s kraja VI dinastije ubili su njegovi podanici posle kratkotrajne vladavine, nakon čega na vlast dolazi njegova sestra-žena Nitokris. Herodot je u svojoj Istoriji zapisao da je kraljica želela da osveti svog brata zbog čega je skovala savršen plan.

Naredila je izgradnju tajne podzemne dvorane koja je kanalom bila povezana sa rekom Nil, a nakon što je izgradnja završena, ona je napravila zabavu povodom svog stupanja na tron i pozvala sve one koji su bili umešani u smrt kralja. Dok su gosti, ne sluteći šta im se sprema, bezbrižno jeli i pili, Nitokris je naredila da se tajni kanal otvori i voda iz Nila je doprla do dvorane i podavila izdajnike. Kako bi izbegla linč egipatskog naroda, kraljica je navodno skočila u zapaljenu prostoriju i na taj način oduzela sebi život.

Dok ju je Maneton opisao kao hrabriju od svih muškaraca njenog vremena i najlepšu od svih žena, bele kože i rumenih obraza, neki istoričari smatraju da je ona zapravo bila on. Neki pak tvrde da Nitokris nije ni postojala dok postoje mišljenja i da su Neterkare i Nitikreti dve različite osobe. Najnovijom mikroskopskom analizom došlo se do zaključka da su fragmenti Torinskog kraljevskog kanona zamenjeni i da je došlo do pogrešne interpretacije imena vladara, te da je Nitokris zapravo muški vladar Netdžerkar Sipta I koji je, prema Abidoskom popisu kraljeva, naslednik Merenrea II.

Naša preporuka