Zrće
screenshoot
Zrće

screenshoot

Zrće, Foto: screenshoot

Portal Index.hr je proverio da li Zrće zaista zaslužuje te titule, pa su proveli noć u centru Novalje i na Zrću i proverili kako se tamo turisti provode.

Novalja se tokom ljetne sezone pretvori u utočište mladih iz svih delova sveta, što je vidljivo čim kročite u taj grad. Odbačene ampule gasa za smejanje na svakom koraku, polugoli turisti koji tumaraju gradom sa alkoholom u ruci, kao i muzika iz obližnjih apartmana, svakodnevica su u Novalji.

Stvari postaju još luđe kad stignete na samu plažu Zrće, gde se nalazi niz noćnih klubova.

"Šta je najluđe što ste uradili na Zrću?", pitali su grupu pijanih Britanaca.

"Šmrkao sam kokain s prijateljeve zadnjice", kao iz topa nam je i bez imalo oklivanja rekao jedan od njih. Izgovorio je to i pred kamerom. Njemu kao ni mnogim drugima nije problem da govore o opijatima koje koriste.

"Izgubili smo prijatelja na pet sati i nismo imali pojma gde je on", rekla dvojica Iraca dok je pored njih stajao "izgubljeni" prijatelj.

"Ni sad ne znam gde sam zapravo bio", kaže on kroz smeh.

"Prijatelj nam se us*ao u apartmanu. Ali nismo mu zamerili, svakome to može da se dogodi", rekla je grupa Britanaca, pa čak i pokazala fotografije mladića kako leži na podu ve-cea.

Pokazuju gole grudi i pričaju o opijatima bez zadrške

Dobro raspoloženi turisti, redom Britanci, rado staju pred kameru i nemaju problem sa stidljivošću.

"Slobodna sam, tražim dečka, može da bude i stariji", rekla je za Index.hr jedna mlada Britanka u razgovoru, a zatim ispred kamere razgrnula kupaći kostim i pokazala gole grudi.

Mladi na Zrću i u Novalji otpuštaju sve kočnice. Ne obaziru se na pravila o odevanju na koja ih upozoravaju table postavljene na nekoliko mesta u gradu, golišavi ulaze u kafiće, restorane, radnje...

Dok šetaju gradom ili plažom, konzumiraju gas za smejanje iz balona, a na štandovima koji prodaju taj gas, koji je u Velikoj Britaniji ilegalan ako se koristi u rekreativne svrhe, strpljivo stoje u redovima kako bi kupili kutiju od 24 ampule koja košta skoro 50 evra.

Otvoreno govore i o drogama koje koriste, a mnogi i ne pokušavaju da se sakriju dok ih konzumiraju. Miris marihuane oseti se na svakom koraku.

"Provodimo se bolje nego ikad, ovo su mi najbolji dani života", euforično odgovaraju na pitanje kako im je na Zrću i svi redom kao iz topa odgovaraju da će se sigurno vratiti.

Mnogima od njih je putovanje na Zrće prvo putovanje van njihove zemlje, što dovoljno govori o popularnosti te plaže među mladim Britancima.

Na cene se ne žale

Na cene se ne žale, razumne su, kažu.

"Volela bih jedino da su kokteli malo jeftiniji", rekla je jedna devojka koja je na Zrće stigla sa prijateljicom. Priznaju i da ih malo buni kurs, ali ni to im nije problem. Redovi ispred bankomata postavljenih na Zrću i u Novalji uvek su veliki, a čini se da su toga itekako svesni i ugostitelji.

"Konobari su tu divni, svi su jako ljubazni. Hrvati su jako simpatični", kaže jedna mlada Britanka na pitanje da li je imala neprijatnih iskustava tokom provoda na Zrću.

Iznajmljivači apartmana su, čini se, nešto manje zadovoljni klijentelom koja im u ovo doba puni apartmane, pa je tako jedna iznajmljivačica u nezvaničnom razgovoru priznala da često odbija porodice sa decom koje žele da razervišu apartman kod nje ako su u ostalim apartmanima mladi turisti koji su došli zbog dobrog provoda.

"Kažem im da neće imati mira i da im ne mogu garantovati da će biti zadovoljni. Mi bismo voleli da privučemo natrag porodični turizam, ali to je veoma teško u ovoj situaciji", kaže za Index.hr i dodaje da je odustala od smirivanja mladih turista kad zabavu sa Zrća prebace u apartman.

"Nema to smisla", kaže.