Ana Frank
Youtube /Print scren
Ana Frank

Youtube /Print scren

Ana Frank, Foto: Youtube /Print scren

Anin otac, Oto Frank, koji je jedini preživeo rat, vratio se u Amsterdam i pronašao dnevnik svoje ćerke. Dnevnik, u kome je Ana beležila svoje misli od 12. juna 1942. do 1. avgusta 1944, objavljen je 1947. godine u originalnoj i delimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

- Delovi čuvenog Dnevnika Ane Frank odstranjeni su pre štampanja zato što je Ana u njemu opisivala intimne delove svog tela.

- Koncentracioni logor u kom se nalazila Ana oslobodile su britanske trupe samo par nedelja nakon njene smrti.

- Jedini poznati video snimak na kom se nalazi Ana Frank nastao je 22. jula 1941. godine. Devojka iz susedne kuće se udavala, a Ana je izašla na prozor svog doma u Amsterdamu kako bi videla mladu i mladoženju. Kratak snimak je danas moguće videti zahvaljujući ovom bračnom paru koji je pristao da ga ustupi muzeju.


- Dnevnik Ane Frank zabranjen je u Libanu zbog pozitivnog predstavljanja Jevreja, Izraela ili cionizma.

Ana Frank

Youtube /Print scren

Ana Frank, Foto: Youtube /Print scren

- SS oficir Karl Jozef Silberbauer koji je zarobio Anu Frank i njenu porodicu, nakon Drugog svetskog rata postao je član obaveštajne službe Zapadne Nemačke. Zabeleženo je da je bio jedan od kupaca Dnevnika Ane Frank da bi video da li je pomenut u knjizi.

- Anina starija sestra Margo je takođe imala dnevnik, međutim on nikad nije pronađen. Postojanje dnevnika starije sestre Frank zabeležila je Ana u svom dnevniku, međutim, svaka potraga za njim, u koju su se uključivali i posetioci i turisti koji su obilazili njihov dom, bila je bezuspešna.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Sarah

16.12.2020 08:58

Dnevnik je kontraverzna.O tome postoje brojni tekstovi i emisije.Naime postoji dio dnevnika pisan hemiskom i to se stavlja na dusu njenom ocu da je propisivao Hemiska olovkz je u upotrebio usla nakon tragivcnog kraja Ane Franc.