Zoran Radmilović
Youtube Screenshot
Zoran Radmilović

Youtube Screenshot

Zoran Radmilović, Foto: Youtube Screenshot

Po mnogima najveći glumac u istoriji ovih prostora Zoran Radmilović prerano nas je napustio na današnji dan pre 35 godina. Rođen u Zaječaru 1933. godine, studirao je na nekoliko fakulteta, a onda upisao Akademiju za pozorište, film i televiziju, što je bila odluka od koje smo svi imali koristi i zbog koje nam je kinematografija daleko vrednija, a životi ispunjeniji.

Da ne nabrajamo sva remek-dela od Radmilovićevih uloga, imao ih je previše, a postoji i ogroman broj anegdota o njemu. Na današnji tužan dan izdvajamo jednu iz zbirke "Urbane legende" autora Nebojše Vukovića.

"Zoki Radmilović je, veli urbana legenda, imao i namćorast štos kad zaređa sa vinjacima u "Srpskoj kafani" ili pozorišnom bifeu Ateljea 212, da je ozbiljno znao da se brecne i lagano isproziva i kolege glumce.

Te, za ovu priču, bitne večeri u "Srpskoj kafani", baš ga je bilo krenulo po tom pitanju i svima je bilo jasno da jedino pomoć sa neba može da ih spase od Zokijevih prozivki ili neko na koga je bio posebno slab i zamoli ga da lagano krenu prema kućama, jer je Bože moj, i sutra novi dan. Iskusni glumačko boemski vukovi kao što su Pera Kralj i Bata Stojković pogledom, kao po dogovoru, potražiše Dragana Gagu Nikolića. Opšta poznata istorijska činjenica beše da je Zoki mnogo gotivio Gagu i da je on bio jedan od onih koga bi Zoki eventualno poslušao da se lagano krene kućama.

Dobra procena, štaviše. Gaga je sve shvatio i iznenađujuće brzo privoli Zokija na ideju da je bilo dosta da se ovako beznačajan dan toliko puno troši, pa krenuše da se isprate. Gaga naruči taksi i odoše prvo do Zokijevog stana jer su ovome tada žena i ćerka bili u Cavatatu, vikendici na moru, pa mu se i ponudi da spremi nešto za jelo, pre nego krene i on svojoj kući.

Zokiju se dopade ta ideja pa požele četiri jaja "na oko", što Gaga rado učini za svog velikog drugara i glumačkog uzora. Pripremi mu i sto i sve lepo servira, pa mu požele laku noć- i krenu kroz vrata. Naravno, u "Srpskoj kafani" je kad se Gaga vratio stanje bilo redovno, pa samo namignu Peri Kralju i Bati Stojkoviću, u stilu sve je pod kontrolom i Zoki već sigurno snuje mirom pravednika.

Eeee... to bi bilo, kad bi bilo. Dvadesetak minuta po Gaginom dolasku otvoriše se gromoglasno kafanske dveri na kojima ponosno stajaše Zoki Radmilović, u pidžami i bademantilu, sa sve kućanskim papučama na nogama.

A ŠTO ONA JAJA NE POSOLI, GAGO, PIČKA LI MU MATERINA?!? - uzviknu šekspirovski Zoki pred zblanutom kafanskom publikom."

PROČITAJTE JOŠ: