Alfonso IV, kralj, vladar
Wikipedia
Alfonso IV, kralj, vladar

Wikipedia

Foto: Wikipedia

U vreme kad su se brakovi članova kraljevskih porodica sklapali isključivo iz koristi, Alfonso IV od Portugalije rešio je da učvrsti odnose sa Kraljevinom Kastiljom tako što će svog sina Pedra oženiti Konstancom, ćerkom kastiljanskog aristokrate.

Godine 1340. u Portugaliju stiže mlada Konstanca, buduća supruga prestolonaslednika Pedra, a u njenoj pratnji bila je i Ines de Kastro, potomak plemićkih porodica iz Galicije i Porugalije. Ubrzo je sklopljen brak između Pedra i Konstance, ali mladi prestolonaslednik nije voleo svoju suprugu. Umesto toga, on je svim srcem voleo Ines čija je koža bila bela kao sneg, a oči plave poput neba.

Kralj Alfonso strogo se protivio ljubavi između svog sina i dvorske dame Ines. Ova afera mogla je da izazove veliki konflikt između dve zemlje i kralj odlučuje da Ines protera nazad u Kastilju. Međutim, njihova ljubav bila je veća od daljine, a zabeleženo je i da je Pedro često putovao u Kastilju kako bi posetio svoju voljenu.

Godine 1345. princeza Konstanca umire na porođaju i princ dovodi Ines nazad u Portugaliju gde su zajedno živeli u Koimbri i dobili četvoro dece. Uprkos svemu tome, kralj Alfonso im nije dozvoljavao da se venčaju i po svaku cenu je želeo da prekine tu vezu. Tri njemu bliska plemića savetovala su mu da ubije Ines, što se i desilo dana 7. januara 1355. godine, kad je princ Pedro bio odsutan. Oni su upali u odaje dvora mladog para i zaklali Ines pred detetom.

Pedro je bio toliko očajan zbog onog što se desilo da je napravio pobunu protiv svog oca i uvukao Portugaliju u građanski rat. Dve godine kasnije, kralj Alfonso umire i Pedro I postaje novi kralj. Prvo naređenje koje je izdao bilo je da se pronađu tri plemića koji su ubili njegovu voljenu, a kad je stao pred njih rasekao im je grudi i golim rukama im izvadio srce. Potom je naredio da se telo pokojne Ines ekshumira i obuče u najlepšu odeću. Njeno mrtvo, gotovo raspadnuto telo postavio je na tron, stavio joj krunu na glavu i naredio plemstvu, sveštenstvu i seljacima da se poklone novoj kraljici i poljube joj ruku.

Pedro nikad nije prestajao da voli svoju Ines i čekao je dan kad će se ponovo sresti. Preminuo je 1367. godine i sahranjen je u samostanu u Alkobasi pored svoje voljene. Njihova tela nalaze se u sarkofazima koji su postavljeni jedan naspram drugog i na njima su uklesane reči koje opisuju njihovu večnu ljubav: Do kraja vremena…

Naša preporuka