Da li su lajfkoučeri opasni? Psiholog Popov daje jasan odgovor

Ništa ne može da osvesti čoveka kao šamar realnosti. Svako se bar jednom našao u takvoj situaciji. Ali buđenje je i lekovito i poučno.

Razgovor
Razgovor, Foto: Shutterstock

Ipak, ne reagujemo svi na isti način na udarce koje život zadaje bez pardona. Kada je nemoguće izbeći šamar realnosti, kako da ga ublažimo i ko ga teže podnosi, pesimisti ili optimisti?

- Odgovor realnosti dobićemo svaki put kada ne promišljamo realistično, kada ne uzimamo u obzir naše ranije iskustvo, ali i drugih ljudi, sopstvene kapacitete da se suočimo sa nadolazećim događajima, kada ne razmišljamo logično i ne oslanjamo se na empirijske pokazatelje o tome šta bi se moglo očekivati u datoj situaciji - kaže psiholog i psihoterapeuet Stanislava Popov.

Poslednjih godina bombardovani smo mantrama koje pozivaju na nerealni optimizam i propagiraju da se uspeh može postići magičnom energijom pozitivnog razmišljanja.

Mantra: Verujte u sebe!

"Verujte u sebe, mislite pozitivno i uspeh neće izostati", poruke su koje popularna, a sve češće kvazi-psihologija nudi kao instant rešenja za sve probleme.

Oni koji nude takva rešenja, obično zaboravljaju da navedu glavni ralog za uspeh ili sreću. Zašto je ovakav put pogrešan? Zato što vas ne navodi da budete aktivni i nešto uradite, osim da pozitivno mislite.

- I pesimisti i optimisti u ekstremnim slučajevima jednostranog tumačenja događaja iskrivljuju realnost, pa mogu postati žrtve sopstvenog načina razmišljanja - objašnjava sagovornica.

U kontekstu mentalnog zdravlja, važno je kako tumačimo povoljne i nepovoljne događaje u svom životu. Prvi je da li je uzrok događaja spoljašnji ili unutrašnji, odnosno da li je do nas ili do okolnosti. Drugi domen podrazumeva da li je uzrok trajan ili trenutan. I treći, da li je uzrok specifičan ili univerzalan, da li utiče samo na konkretnu situaciju ili na sve stvari u životu.

Dva tipa ljudi

Razlikuju se dva tipična stila - optimistični i pesimistični koji su vezani za pozitivne, odnosno negativne ishode.

 - Ljudi skloni optimizmu, pozitivne događaje tumače kao uzrokovane sopstvenom odgovornošću i osobinama, trajne i povezane sa ostalim aspektima svog života - kaže Stanislava Popov.

Negativne događaje shvataju kao splet okolnosti, kao nešto što je trenutno i vezano samo za jednu specifičnu situaciju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi