kovir korona zaštita maske zaštitna odela bolnica
Tanjug/AP
kovir korona zaštita maske zaštitna odela bolnica, Foto: Tanjug/AP

Nošenje zaštitnih maski je izuzetno neophodno i efikasan je način zaštite od koronavirusa i infekcija. Trenutno se, međutim, govori o mogućnosti da bi mogli da nosimo dve maske jedna na drugu radi bolje zaštite.

„Da li ima smisla nositi dve maske?“ Takvo pitanje započinje objavom na profilu Oči farmacije, koja govori o vrućoj temi poslednjih dana. Sve se češće govori da jedna zaštitna maska možda nas neće adekvatno zaštititi od virusne infekcije koja ulazi u disajne puteve i može da izazove velike probleme.

Poznato je da prvenstveno treba izbegavati prenatrpane enterijere, ali ako smo već tamo, trebalo bi razmisliti o korišćenju duple maske. Razlog je takođe činjenica da su se pojavile nove mutacije virusa, koje se mogu proširiti mnogo efikasnije: „To ne znači da virus može iznenada proći kroz zidove i zavesa mu ne stvara problem. Mutacije su učinile virus efikasnijim u napadu na naše ćelije “, opisuje Marek Kajan iz profila Oči farmacije.

dve maske, amerika, zaštita od virusa

Facebook printsc.

dve maske, amerika, zaštita od virusa, Foto: Facebook printsc.

Ali šta to znači? „Dok je 2020. bila potrebna određena količina virusa da bi se zarazila, danas je 2021. dovoljna samo polovina ove doze. Dok nam je 2020. trebalo najmanje 15 minuta da se zaražimo u sobi u kojoj je zaražen, danas 2021. virusu treba samo 7 minuta “, objašnjava izuzetno važne činjenice.

Kako se koronavirus nastavlja, koronavirus se razvijao mutacijama, pa bismo i mi trebali preduzeti sličan korak, a dvostruka maska može biti jedna od ovih mera: „ Maska je prepreka, a dve maske su dvostruka barijera. To je zaštita kod koje povećavamo verovatnoću da će se virus uhvati pre nego što padne na naše ćelije u nosu i ustima “.

Stoga je idealno nabaviti ne samo obične maske, već i one bolje sa većim stepenom zaštite. To su, na primer, N95, FFP2 ili FFP3. Oni su posebno dizajnirani da pruže dobru zaštitu, ali često ne pristaju savršeno na lice i omogućavaju vazduhu da teče sa boka. Zbog toga je prikladno razmotriti upotrebu dodatne maske za pokrivanje ovih nedostataka.

Kako pravilno nositi masku?

- Prvo treba nositi hiruršku masku, a drugu ličnu platnenu.

- Cilj je pokriti sve slobodne prostore na bokovima gde se pravi luft i ne stoji dobro na licu.

- Ako se praznine između make i lica može popuniti, nije potrebno nositi više od 2 maske.

„Naravno da nas dve maske ne čine superherojima, ali smanjuju šansu da se zaražimo ili da zaražimo nekoga. Najbolje bi bilo izbegavati mesta na kojima ima mnogo ljudi, ali ako to nije moguće, razmislite i o ovom obliku zaštite “

Navodi se još da bi nošenje jedne maske od dva ili više slojeva , sve dok se dobro uklapa i nigde nije labavo, trebalo biti dovoljno za zaštitu u većini situacija, rekao je dr David Hamer, stručnjak za zarazne bolesti u Bostonu Univerzitet. Međutim, udvostručavanje zaista može pomoći u nekim situacijama.

BONUS VIDEO