ajfon, mobilni telefon, apple, iphone
Shutterstock
ajfon, mobilni telefon, apple, iphone

Shutterstock

ajfon, mobilni telefon, apple, iphone, Foto: Shutterstock

Tokom pandemije visimo na svojim elektronskim uređajima od jutra do večeri. Radimo preko računara, proveravamo društvene mreže putem mobilnog telefona i gledamo omiljene serije preko televizora. Ali šta biste uradili da vam neko ponudi novčanu nagradu za potpuno odustajanje od ovih stvari na jedan dan?

To je ono što nudi Revievs.org, koji je spreman da plati do 2.400 dolara nekome ko može da izdrži 24-časovni detoksikaciju od tehnologije. Kompanija koja testira domaće usluge i proizvode platiće veliku sumu odabranom kandidatu koji je spreman da učestvuje u njihovom digitalnom izazovu. Kompanija je naglasila da što više kandidata zanima tehnologija, to bolje .

„Ako želite da isključite opremu na jedan dan, ali vam i dalje treba posao, ovo je savršena prilika za vas“, napisala je kompanija na svojoj veb stranici, na kojoj smeli mogu ispuniti svoje digitalne aplikacije za detoksikaciju. Prema kompaniji, idealan kandidat je neko ko je zainteresovan za tehnologiju i usuđuje se da izazove . Ali tu je mali ulov .

Kompanija zahteva mnogo više od pukog odvajanja od telefona. Odabrani kandidati moraće da se odreknu svih elektronskih uređaja na 24 sata , a osim mobilnog telefona, moraće i da odlože pametne satove ili da isključe televizor. Igranje računarskih igara ili korišćenje pametnih kućnih uređaja takođe je zabranjeno.

Kompanija će izabranim ponuđačima obezbediti sefove u kojima će čuvati svoju elektroniku kako bi se osiguralo da se pravila ne krše. Za uzvrat, međutim, daje im poklon-bon od 200 dolara kako bi mogli da kupe sredstva za zamenu opreme koja nedostaje. Kompanija je dizajnirala mašinu za pisanje kojom mogu da zamene računare, list papira umesto tekstualnih poruka i komplet za slikanje ako im nedostaje umetnost njihovih omiljenih selfi fotografija.

Od kandidata će se zatražiti da kompaniji daju povratne informacije o svojim iskustvima tokom digitalne detoksikacije kada se poziv završi. Ako uspešno završe izazov, moći će da se pohvale titulom „2021 izazivač digitalne detoksikacije“.

Kompanija je sa izazovom izašla tačno na vreme, kada zavisimo od svojih objekata više nego ikad ranije . Pandemija je prisilila mnoge ljude da rade od kuće, a studenti moraju da uče preko svojih računara, uzimajući koncept „vremena pre ekrana“ u sasvim novu dimenziju.

Prema izjavi neprofitne organizacije Kommon Sense Media za 2019. godinu, američki tinejdžeri su u proseku proveli više od sedam sati dnevno na ekranima samo iz zabave. „Osećamo da je nekome potrebna pauza“, napisao je Reviev.org na svojoj veb stranici. Kompanija od kandidata zahteva osnovne lične podatke i tekst od 100 reči o tome zašto je pogodan za ovaj izazov . Prijave će biti otvorene do 26. marta, a pobednici će biti objavljeni na veb lokaciji kompanije Jutjub tri dana kasnije.