slika, umetnost, vrisak
Wikipedia
slika, umetnost, vrisak

Wikipedia

slika, umetnost, vrisak, Foto: Wikipedia

Autor Vriska je norveški slikar ekspresionista Edvard Munk . Stvorio ga je 1893. godine i prikazuje čoveka koji drži glavu i vrišti u očiglednoj panici. Međutim, i ova slika sadrži skriveno nasleđe , koje su istoričari umetnosti odavno otkrili, ali do sada nisu bili sigurni u njegovu autentičnost. Najnoviji rezultati njihovog istraživanja potvrdili su da ga je zapravo napisao Munk, piše portal Nev Iork Post .

Munkovi dnevnici i papiri su pomogli

Infracrveno skeniranje otkrilo je istoričarima sledeće reči: „Samo je ludak mogao to da slika“. Kao što je već pomenuto, istoričari su znali za postojanje ove rečenice skrivene ispod slojeva boje, ali su se plašili da ju je na slici verovatno napisao neki nedisciplinovani posmatrač.

Mai Brit Guleng je kustos Norveškog nacionalnog muzeja umetnosti, arhitekture i dizajna, čiji je vlasnik slika. Ona i njen tim uspeli su da provere autentičnost natpisa. Koristili su rukopise Munkovih dnevnika i pisama, koje su upoređivali sa pismom u referenci. "Munk je to napisao nedvosmisleno. Ne samo rukopis, već i događaji koji su se dogodili 1895. godine, kada je Munk prvi put pokazao svoju sliku u Norveškoj, nastao je strah", rekao je Guleng.

edvard munk, slikar

Wikipedia

edvard munk, slikar, Foto: Wikipedia

Slika koja se zove Vrisak danas mnogima služi kao univerzalni simbol anksioznosti. Otkrivanje misterioznog porekla natpisa takođe je pomoglo da se njegova tužna priča upotpuni. Slika je nastala ubrzo nakon što je Munkova sestra Laura smeštena u sanatorijum zbog bipolarnog poremećaja. Iako vrišteća figura na ekranu ne liči na svog autora, na to verovatno utiče njegovo sopstveno iskustvo kada su ga upravo napustila dva saputnika i osetio je nalet melanholije dok je gledao u krvavo crveno nebo.

Kada je Munk sliku pokazao svetu, reakcije su bile usredsređene na njegovo mentalno zdravlje, a ne na samu sliku. Stručnjaci veruju da je Munk napisao referencu o ludaku nakon što se teško nosio sa kritikama koje je delo zaradilo. 1908. mentalno se srušio.

Međutim, Guleng objašnjava da on definitivno nije bio lud: "To je kombinacija ironije i pokazivanja njegove ranjivosti. U stvari, on to shvata vrlo ozbiljno i povređuje ga jer su u njegovoj porodici imali nekoliko bolesti. Zbog toga je bio veoma zabrinut i to je on itekako obeležio“.