mapa, piri reis, mapa piri rejsa
Shutterstock
mapa, piri reis, mapa piri rejsa

Shutterstock

mapa, piri reis, mapa piri rejsa, Foto: Shutterstock

1929. godine pronađena je karta smotana na prašnjavoj polici u biblioteci u palati Topkapi u Carigradu (današnji Istanbul) u Turskoj. Mapa je sada poznata kao „Piri Reis karta“ što je izazvalo burnu raspravu širom sveta.

Kada je otkrivena, karta Piri Reis privukla je trenutnu pažnju jer je bila jedna od najranijih mapa Amerike i jedina karta 16. veka koja prikazuje Južnu Ameriku u njenom pravilnom uzdužnom položaju u odnosu na Afriku.

Mapa je nacrtana na koži gazele, a sastavio ju je 1513. Ahmed Muhiddin Piri, poznatiji kao Piri Reis, koji je bio osmansko-turski vojni admiral, moreplovac, geograf i kartograf.

Otprilike trećina mape koja je preživela i prikazuje zapadne obale Evrope, severnu Afriku i obalu Brazila. Prikazana su različita atlantska ostrva, uključujući Azore i Kanarska ostrva, kao i mitsko ostrvo Antillija i moguće Japan.

mapa, piri reis, mapa piri rejsa

Shutterstock

mapa, piri reis, mapa piri rejsa, Foto: Shutterstock

Najuverljiviji aspekt Mape Piri Reis je prikaz Antarktika. Mapa ne prikazuje samo kopnenu masu u blizini današnje Antarktike, već prikazuje topografiju Antarktika kao da nije maskirana ledom i sa velikim detaljima.

Ali prema istorijskim knjigama, prvo potvrđeno viđenje Antarktika dogodilo se 1820. godine od strane ruske ekspedicije Mihaila Lazareva i Fabijana Gotliba fon Belingshausena. S druge strane, procenjuje se da je Antarktik prekriven ledom oko 6000 godina.

Sada su mnogi ljudi postavili pitanje, kako je turski admiral od pre pola milenijuma mogao da mapira topografiju kontinenta koja je hiljadama godina prekrivena ledom?

Objavljeni su izveštaji u kojima se tvrdi da je Osmansko carstvo imalo znanja o nekom obliku drevne civilizacije ledenog doba. Međutim, ove tvrdnje se generalno smatraju pseudo-naukom, a naučno mišljenje je da je region koji se smatra Antarktikom verovatnije Patagonija ili Terra Australis Incognita (Nepoznata južna zemlja) za koju se veruje da postoji pre nego što je Južna hemisfera bila potpuno istraženo.

Na mapi Piri Reis pripisuje resurse mapi koju je nacrtao Kristofer Kolumbo, a koja nikada nije otkrivena. Geografi su proveli nekoliko vekova bezuspešno u potrazi za „izgubljenom mapom Kolumba“ koja je navodno bila nacrtana dok je bio u Zapadnoj Indiji.

mapa, piri reis, mapa piri rejsa

Shutterstock

mapa, piri reis, mapa piri rejsa, Foto: Shutterstock

Nakon otkrića karte Piri Reis, pokrenuta je neuspešna istraga kako bi se pronašla izgubljena karta izvora Kolumbusa. Istorijski značaj mape Piri Reis leži u demonstraciji obima portugalskog znanja o Novom svetu 1510. godine. Mapa Piri Reis se trenutno nalazi u biblioteci palate Topkapi u Istanbulu u Turskoj, ali trenutno nije izložena u javnosti.

Naša preporuka