osuđenik, izlazak iz zatvora
Instagram pr.screen
osuđenik, izlazak iz zatvora

Instagram pr.screen

osuđenik, izlazak iz zatvora, Foto: Instagram pr.screen

Gui Frank je navodno ukrao odevne predmete iz odeljenja za muškarce u prodavnici Saks Fift u septembru 2000. godine, u vreme kada je rečeno da redovno krade kako bi finansirao nabavku heroina za sebe .

Uhapšen je i registrovan zbog krađe robe čija je vrednost bila manja od 500 dolara, ali zbog zakona iz Luizijane naišao je na oštrije izricanje presuda.

Zakon o višestrukim prestupnicima sličan je "zakonu o tri štrajka", ali očigledno ne zahteva da prestupnici budu osuđeni za nasilno krivično delo. U odluci državnog suda iz 2002. godine, kaže se da je Frank uhapšen ukupno 36 puta, počev od 1975. godine, i nekoliko puta je osuđivan zbog krađe i posedovanja kokaina .

Frank se izjasnio krivim zbog svoje optužbe za krađu, ali je zbog svojih prethodnih presuda osuđen na više od dve decenije iza rešetaka. Projekat nevinosti saznao je za Frankov slučaj, a zatim je pokrenuo uspešnu žalbu okružnom tužiocu u Orleansu.

U izjavi koju je citirao VDSU Njuz, organizacija je rekla:

Iako je prihvatio odgovornost za svoj zločin, advokati u kancelariji okružnog tužioca Hari Konika zatražili su da ga sudija okrivi jer je višestruki prestupnik, jer je i ranije više puta bio osuđivan za krađu, i da mu produže kaznu. Sudija Šaron Hanter izrekla mu je kaznu od 23 godine u Odeljenju za popravne kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Organizacija je primetila da je Frankov zločin u to vreme bilo teško krivično delo, ali je 2010. promenjen u prekršaj. 

Detaljno objavljujući na Instagramu , Inosens Project rekao je da se Frankov slučaj "uklapao u srž onoga što nije u redu sa zakonima o višestrukim prestupnicima u Luizijani".

Dodaje se: "Dobio je ovu strahovitu kaznu uprkos činjenici da nikada nikome nije predstavljao prijetnju i nikada nije učinio više od krađe u malim količinama. Njegov slučaj pokazuje kako su ove krajnje rečenice nesrazmerno pogođene siromašnim Crncima. Teško je zamisliti belca sa resursima koji dobijaju ovu kaznu za ovaj zločin."

Na stranici GoFundMe koja je postavljena da pomogne Franku da obnovi život navodi se da je 67-godišnjak "izgubio majku, dvoje braće, suprugu i sina" dok je bio u zatvoru. Sada kada je slobodan, nada se da će postati pomoćnik đakona i pomoći i savetovati druge koji se muče.