Sakler
screenshoot/Twitter
Sakler, Foto: screenshoot/Twitter

Danas su bogatiji od porodice Rokefeler i rado bi voleli da nastave tradiciju filantropije, no sve manje institucija želi njihov novac.

PROČITAJ JOŠ:

Nepoželjan

Prošlog nedelje je londonska galerija Tate objavila da više neće prihvatiti ni dolara od porodice Sakler. Dva dana pre toga i National Portrait Gallery odbila je donaciju od milion dolara koju im je ponudila dinastija Sakler. Njihov je novac postao nepoželjan jer je doslovno zarađen na patnji miliona. Njihov porodični posao - farmaceutska kompanija - stoji iza skandala koji bi mogao parirati tužbi protiv duvanskih kompanija, a procenjuje se da od posledica njihovih kriminalnih aktivnosti svakog dana umire stotinu Amerikanaca.

Njihova firma Purdue Pharma patentirala je 1995. lek protiv bolova OxyContin, sintetski opijat lakog delovanja. Bio je namenjen ublažavanju simptoma hroničnih bolova, a firma je lek agresivno oglašavala, nudila lekarima brojne pogodnosti i povlastice da bi ga prepisivali i predstavljala ga kao lek koji ne uzrokuje zavisnost kao njegove alternative. No, radilo se o opijatu jačem od heroina, za koji se sada veruje da je uveliko odgovoran za masovnu epidemiju zavisnosti o opijatima u SAD-u.

Firma i njeni direktori priznali su 2007. da su pogrešno brendirali lek - praksi koja u medicini potpada pod kazneni zakon. “Neki su naši zaposleni dali određene izjave lekarima o OxyContinu koje nisu bile u skladu s informacijama koje je propisala Agencija za lekove”, objavila je firma u saopštenju. “Te su izjave kršile i firmina pravila o pridržavanju pravila o propisanim informacijama”, dodano je.

PREPORUČUJEMO:

U nekoliko godina od lansiranja leka firma je zarađivala milijardu dolara godišnje na njegovoj prodaji. Uistinu je ublažavao hronične bolove, ali je uzrokovao i zavisnost koja je milione starijih Amerikanaca gurnula u potragu za ilegalnim opijatima kao jeftinijom alternativom. Ubrzo nakon izlaska na tržište firma je doznala da zavisnici njihov lek žvaču ili šmrču, čime se dobiva efekt uporediv s heroinom, no ni na koji način nije reagovala. Za razliku od prošle epidemije zavisnosti o heroinu u SAD-u, koja je najviše pogodila siromašne slojeve stanovništva, najnovija epidemija pogađa starije belce - babe i dede koje je mučio išijas, koji su slomili kuk ili su patili od nekog drugog uzroka hroničnih bolova.

Lekari bi im, pod uticajem marketinga porodice Sakler, prepisivali OxyContin. Ali, kako bi im trebale sve veće i veće doze skupog leka, samo da izbegnu zavisničku krizu, sve se više njih okretalo se crnom tržištu, gde su pokušavali ilegalno nabaviti druge opijate, no na kraju bi najčešće završili na heroinu.

Na nišanu

Ovog meseca su se i posebno našli na nišanu zajedničke tužbe 500 gradova, okruga i indijanskih plemena.

Osmoro članova porodicei navedeno je imenima i prezimenima u tužbi koja ih sumnjiči da su “svojim akcijama izazvali i izazivaju epidemiju u javnom zdravstvu, uzrokuju smrti, ozbiljne povrede i teško ometanje javnog reda, mira i sigurnosti, koje se nastavlja i koje uzrokuje trajnu i dugotrajnu štetu".

Najpoznatiji član porodice, pokojni Arthur M. Sakler, bio je ugledni psiholog koji je bogatstvo stekao oglašavanjem i prodajom lekova. Ušao je u istoriju kada je preuzeo oglašavanje i prodaju Valiuma, koji je zahvaljujući njemu postao prvi lek čija je prodaja probila granicu od 100 miliona dolara. Iako je Artur preminuo pre OxyContina, kritičari ga ne oslobađaju odgovornosti - upravo je njegova neetična praksa prodaje i oglašavanja lekova, tvrde, dovela i do masovne popularnosti spornog leka.

Njegova su braća Mortimer i Rajmond otkupila su njegov udeo u Purdue Pharmi, posejavši seme jaza u porodici. Dok su Arturovi naslednici “samo” milijuneri, udovice, deca i unuci Mortimera i Rajmonda su milijarderi. I, usput, imena u najvećoj kolektivnoj tužbi nakon suđenja duvanskoj industriji.

Poraz

Uz godišnju zaradu od oko tri milijarde dolara i s oko 1.700 zaposlenih, Purdue nije velika farmaceutska firma - nije ni blizu najvećih 20 na svetu - i gubitak tužbe koji bi ju mogao baciti u bankrot i oteti iz ruku porodice.

- Pohlepa je presudila - izjavio je Mur za Guardian. "Tržište za OxyContin trebalo je biti mnogo manje, ali oni su hteli imati lek vredan deset milijardi dolara i nisu govorili istinu o proizvodu." Porodica se suočava i s potpuno neočekivanim porazom - galerije, muzeji i univerziteti koji su primali njihove donacije odjednom su im zatvorili vrata.