Muškarac u jakni NASA pretio ispred džamije
Printscreen: Twitter
Muškarac u jakni NASA pretio ispred džamije

Printscreen: Twitter

 Foto: Printscreen: Twitter

Fatima Gazaoui (28) iz Maroka imala je samo dve godine kada joj je dijagnostikovano retko stanje kože, "xeroderma pigmentosum", nakon što su roditelji primetili pege na njenoj koži.

Fatima lako izgori čak i kad je tmuran dan, ima pege na telu, vidljive znakove suve kože i starenja.

Zbog ovog stanja Fatimin dan počinje uveče, retko izlazi napolje i nije bila napolju na dnevnom svetlu duže od 20 godina a da ne stavi zaštitu od sunca, kao što su rukavice i kaciga, koju zove "NASA maska".

Fatima mora da nosi i zaštitnu kremu sa faktorom 90 koju nanosi svakih sat vremena kako bi bila sigurna da je zaštićena, a kod kuće na prozorima ima i specijalan UV filter.

Zbog svoga stanja imala je problema tokom odrastanja, a u školu je prestala da odlazi sa 13 godina.

Sa 16 godina Fatima je istraživala svoju alergiju i otkrila da može da rezultira preranom smrću i dok ju je to isprva uplašilo, što je više znala za svoje stanje, postajala je jača.

Njen cilj sada je podigne svest o svom stanju i nada se da će deljenjem svoje priče pokazati drugima da mogu da žive iako boluju od ove bolesti.

Do sada je imala 55 operacija kako bi se uklonili zabrinjavajući delovi oko očiju, jezika, nosa i na glavi.

Za sada ne postoji poznat lek za lečenje ovog stanja, a prema nekim podacima u Velikoj Britaniji samo 70 posto pacijenata sa ovim stanjem doživi preko 40 godina.