Boj na Kosovu
Printscreen
Boj na Kosovu

Printscreen

Boj na Kosovu, Foto: Printscreen

Jedna od slavnih pobeda u našoj istoriji, koja je zaboravljena i sklonjena u stranu, jeste i bitka na Pločniku, koja se dogodila u jesen 1386. godine.

Odbivši Muratov ultimatum, Osmanska vojska se uputila prema Kruševcu, tadašnjoj prestonici Lazareve države. Mudri knez Lazar, kako se priča, angažovao je drvoseče kako bi zaprečili put kod sela Beloljin i usmerili Osmansku vojsku prema pločničkom polju.
Inače pločničko polje je okruženo planinama sa severa, zapada i juga te je jedino prohodno sa istočne strane.

Boj na Kosovu

YouTube/Printscreen

Boj na Kosovu, Foto: YouTube/Printscreen

Tu je knez Lazar iskoristio priliku, napravio zasedu i potukao osmansku vojsku.
Priča se da je u ovoj bici ranjen i Miloš Obilić, slavni srpski vitez, koji će u bici na kosovskom polju, tri godine kasnije ubiti turskog sultana Murata.

Srpska pobeda na Pločniku je privremeno zaustavila prodor turske vojske, koja je morala da se povuče i konsoliduje svoje redove.

Mora se pomenuti da brojnost vojske i sa jedne i sa druge strane nije bila kao ona na boju na Kosovu ali je u svakom slučaju ova pobeda hrišćana odjeknula  Evropom.

Da je pobeda na Pločniku bila značajna za celokupnu Evropu u tom periodu, govori i podatak da je priča o boju na Pločniku došla i do Francuskog dvora, a nju je zabeležio Žan Fransoa iz razgovora sa Lavom VI, petim kraljem Jermenije.

Pročitajte još: