Avganistanske devojčice u borbi protiv korone
Youtube/Printscreen
Avganistanske devojčice u borbi protiv korone

Youtube/Printscreen

Avganistanske devojčice u borbi protiv korone, Foto: Youtube/Printscreen

Pročitajte još:

Avganistanski tim za robotiku prvi put je počeo da razvija respirator još u martu, nakon prvog "udara" kovida-19. Prenosi "Rojters". Potreba je bila velika jer u ovoj zemlji navodno postoji samo 800 respiratora za lečenje pacijenata.

Sa srednjoškolkom i kapetenom tima Somajom Faruki na čelu, šest drugih tinejdžerki udružile su snage da razviju mašinu koja navodno na bateriji može da radi 10 sati, a proizvodnja košta oko 700 dolara - znatno manje nego cena od 20.000 dolara koliko košta "tradicionalni" respirator.

- Oduševljeni smo što smo uspeli da napravimo prvi korak na polju medicine i budemo u mogućnosti da služimo ljudima u ovoj oblasti. Sve članice našeg tima osećaju se srećno jer smo posle višemesečnog napornog rada uspele da postignemo ovaj rezultat - rekla je ona.

Tim robotike je prvi put bio postavljen za izazovom da napravi prototip mehanizovanog respiratora u nadi da će on biti kopiran i maspivno proizvođen.

Završili su koristeći dizajn koji je objavio Institut za tehnologiju u Masačusetsu, a projekat je namerno trebalo da bude niskotehnološki, kako bi bilo lako kopirati ga koristeći proizvode iz celog sveta.

Kako bi sastavile svoj prototip, devojke su uglavnom koristile delove za "tojota korola" automobile, poput motora za brisanje vetrobranskog stakla.

Iako respirator ovih tinejdžerki tek treba da bude testiran od strane zdravstvenih vlasti pre nego što bude moguće koristiti ga, portparol Ministarstva zdravlja Akmal Samsor rekao je "Rojtersu" da će, nakon što ga odobre, respirator biti ugrađen u avganistanske bolnice, a dizajn biti podeljen sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

- Biću srećna čak i ako to spasi život samo jednog pacijenta - rekla je Faruki za "NPR".

Avganistanski tim za robotiku je kako se izveštava, 2017. godine formirala Roja Mahbub, tehnološka preduzetnica i šefica Digital Citizen fonda, koji vodi časove STEM-a i robotike za devojčice.

Grupa se našla na novinskim stranicama 2017. godine kada im je odbijena putna viza u SAD, kako bi učestvovale na međunarodnom takmičenju iz robotike.

Predsenik Donald Tramp na kraju je intervenisao i odobrio ulazak tima koji će učestvovati u Prvom globalnom izazovu, na koji su pozvani timovi iz više od 150 zemalja, piše "Si-En-En".

Preporučujemo: