Piramide, Egipat
Profimedia.rs
Piramide, Egipat

Profimedia.rs

Piramide, Egipat, Foto: Shutterstock

Nefertiti, lepa i moćna kraljica i velika vladarka za koju se smatra da je vladala drevim Egiptom u 14. veku pre nove ere, fascinirala je istoričare, arheologe i egiptologe više decenija, jer njena grobnica nikada nije pronađena i mnogi smatraju da je tajno sahranjena u pustinji.

Grob kraljice Nefertiti možda je ipak skriven iza zidova 3.300 godina stare grobnice kralja Tutankamona, smatraju arheolozi koje je predvodio bivši egipatski ministar Mamdouh Eldamati.

U neobjavljenom akademskom izveštaju, koji je nedavno predstavljen Vrhovnom savetu za antike u Egiptu, arheolozi koji proučavaju grobnicu izvestili su o upotrebi radara koji prodire u zemlju, otkrivši, za šta kažu da je skriveno područje poput hodnika, samo nekoliko metara od Tutankamonove komora.
Ovde je sahranjena Nefertiti, velika kraljevska supruga i kraljica koja je vladala u jednom od najprosperitetnijih i najstabilnijih perioda u istoriji drevnog Egipta, veruju arheolozi.

Nefertiti

Profimedia.rs

Nefertiti, Foto: Shutterstock

Teoriju je prvi put iznela 2015. britanski egiptolog Nikolas Rivs. Međutim, ove tvrdnje su od tada osporavane, a tim je vodio Frančesco Porčeli.

Doktor Raj Džonson, egiptolog sa Orijentalnog instituta Univerziteta u Čikagu, rekao je da su nalazi "neverovatno uzbudljivi", primetivši da "očigledno postoji nešto sa druge strane severnog zida."

Zahi Havas, još jedan bivši egipatski ministar, izrazio je sumnju u nove tvrdnje, insistirajući da upotreba radara koji prodire kroz zemlju "nikada nije otkrilo ništa bilo gde u Egiptu."

Rivs je naglasila da ako se potvrdi da je Nefertiti sahranjena sa počastima faraona, "to bi moglo biti najveće arheološko otkriće ikad."