Bred Pit, Anđelina Džoli
Shutterstock
Bred Pit, Anđelina Džoli

Shutterstock

Bred Pit, Anđelina Džoli, Foto: Shutterstock

Slika „Toranj džamije Kutubija“ prodata je u ponedeljak u londonskoj aukcijskoj kući „Kristi“ za 8.285.000 funti, odnosno 11.590.715 dolara.

Vrednost slike, koja prikazuje džamiju u Marakešu sa Atlaskim planinama u pozadini, pre aukcije procenjena je na 1,5 do 2,5 miliona funti.

Prethodna rekordna cena za jedno Čerčilovo delo bila je nešto manje od 1,8 miliona funti.

U januaru 1943. godine, nakon konferencije u Kazablanki u Maroku koju su zapadni saveznici sazvali radi izrade strategije u borbi protiv nacističke Nemačke, Čerčil je nagovorio bivšeg američkog predsednika Frenklina Ruzvelta da mu se pridruži u Marakešu kako bi posmatrao zalazak sunca iznad Atlaskih planina.

Nakon toga je nekadašnji britanski premijer poklonio Ruzveltu pejzaž. kao uspomenu na to putovanje.

„Kula džamije Kutubija“ je jedina slika koju je naslikao Čerčil u periodu između 1939. i 1945. godine tokom Drugog svetskog rata, iako je britanski političar za života naslikao više od 500 slika. Kutubija je, inače, najveća džamija u Marakešu.

„Jedino delo koje je Čerčil naslikao tokom rata je možda nadahnuto napretkom koji su saveznici postigli u jednoj od najlepših zemalja“, rekao je šef odeljenja savremene britanske umetnosti „Kristi“ Nik Orčard.

Ruzveltov sin je nakon njegove smrti 1945. prodao sliku, a ona je promenila nekoliko vlasnika.

Bred Pit je navodno sliku kupio 2011. godine za 2,95 miliona dolara i poklonio je Anđelini Džoli, sa kojom je u to vreme još bio u braku.

Par se rastao 2016. godine, a razvod je završen 2019. godine. Slika je prodata iz porodične kolekcije Džoli, a kupac još nije poznat.

Naša preporuka