afričko pleme, dogon, pleme
Wikipedia
afričko pleme, dogon, pleme

Wikipedia

afričko pleme, dogon, pleme, Foto: Wikipedia

Na svim kontinentima postoje kulture i rituali koji pokazuju takvo znanje koje postavlja pitanja na koja još uvek nemamo odgovore. Svaki put se iznenadimo više nakon što vidimo koje je znanje naših starih predaka - znanje koje u to vreme nisu imali načina da steknu. U ovom kontekstu, "pleme Dogoni u Africi i misterija Siriusa" je značajno jedna od takvih paradigmi.

Sirius - koji potiče od grčke reči "Seirios", što doslovno znači "užaren" - je čudesan zvezdani sistem, koji je najsjajnija zvezda na noćnom nebu Zemlje koja se naročito pojavljuje na južnom nebu u zimskim noćima. Ovaj prelepi sjaj poznat je i kao pseća zvezda.

Zapravo, sistem Sirius zvezda je sačinjen od dve zvezde koje se sastoje, Siriusa A i Siriusa B. Međutim, Sirius B je tako malen i tako blizu Siriusa A da golim okom možemo samo percipirati binarni zvezdani sistem kao jedna zvezda.

Umetnikov utisak o Siriusu A i Siriusu B. Sirius A je veća od dve zvezde. Mala bela tačka blizu Siriusa A je Sunce, udaljeno oko 8.611 svetlosnih godina od zvezdanog sistema Sirius.

Malu zvezdu Sirius B prvi put je 1862. godine primetio američki astronom i proizvođač teleskopa Alvan Klark kada je provirio kroz najveći teleskop u to vreme i ugledao slabu tačku svetlosti, koja je bila 100 000 puta manje svetla od zvezde Sirius A.

Iako je sićušnu zvezdu na fotografiji bilo moguće uhvatiti tek 1970. Udaljenost koja razdvaja Sirius A od Siriusa B varira od 8,2 do 31,5 AU.

Antropolozi Marsel Griaule i Germaine Dieterlen i pleme Dogon

Pre nekoliko decenija između 1946. i 1950. godine, dva francuska antropologa po imenu Marsel Griaule i Germaine Dieterlen proučavala su četiri srodna afrička plemena koja žive na jugu pustinje Sahare.

Dvoje naučnika živelo je uglavnom sa ljudima Dogona i ulilo je takvo samopouzdanje da su četvorica njihovih glavnih sveštenika ili takozvanih "Hogona" bili ubeđeni da otkriju svoje najskrivenije tradicije.

Na kraju su Marsel i Germaine zaradili toliko poštovanja i ljubavi od plemena Dogona da je, kada je Marsel umro 1956. godine, više od 250.000 Afrikanaca iz tog područja bilo okupljeno u poslednjoj počasti na njegovoj sahrani u Maliju.

Nakon što su nacrtali neke nepoznate obrasce i simbole u ​​prašnjavom tlu, Hogoni su pokazali tajno znanje o univerzumu koje su nasledili od svojih drevnih predaka i koje će se tokom nekoliko godina pokazati kao neverovatno tačno. Fokus njihove pažnje bila je najsjajnija zvezda Sirius i njen beli patuljak Sirius B i znali su da je nevidljiv golim okom, kao i da su znali o mnogim nepoznatim karakteristikama.

Dogoni su znali da je zapravo bele boje i da je najmanja komponenta tamo, čak su tvrdili da je to najteža zvezda velike gustine i gravitacione sile.

Po njihovim rečima, zvezda Sirius B napravljena je od supstance teže od celog gvožđa pronađenog na ovoj Zemlji - kasnije su naučnici bili šokirani kada su ustanovili da je gustina Siriusa B zaista toliko velika da kubni metar njegove supstance teži oko 20.000 tona.

Takođe su znali da je potrebno 50 godina da se završi jedna orbita oko Siriusa A i da orbita nije kružna, već eliptična, istina o kretanju svih nebeskih tela, pa čak su znali i tačan položaj Siriusa A unutar elipse. Njihovo znanje iz astronomije nije bilo ništa manje zapanjujuće. Nacrtali su oreol koji okružuje planetu Saturn, a koji je nemoguće otkriti našim normalnim vidom. Znali su za četiri pretežna meseca Jupitera, znali su da se planete okreću oko Sunca, kao i vrlo dobro da je Zemlja sferna i da se vrti oko svoje ose.

Još iznenađujuće, bili su sigurni da je naša galaksija Mlečni put u spiralnom obliku, činjenica koja astronomima čak nije bila poznata do ovog veka. Takođe su verovali da njihovo znanje nije stečeno sa ovog sveta.

Pleme Dogoni i posetioci sa zvezde Sirius

Prema jednoj od njihovih primitivnih legendi za koju se veruje da je stara nekoliko hiljada godina, rasa zvana Nommos (koji su bili ružna amfibijska bića) jednom je posetila Zemlju sa zvezde Sirius. A Dogoni su sva ta astronomska znanja naučili od Nomosa.

nomos, istorija, figura

Wikipedia

nomos, istorija, figura, Foto: Wikipedia

Da stvari budu još čudnije, svi su smatrali Nommose vanzemaljskim posetiocima koji su došli sa zvezde Sirius, umesto da su verovali da su oni Bogovi ili druge vrste natprirodnih ličnosti kojima su se drevne kulture nekad klanjale.

Zaključak:

Recimo, kad god smo pronašli novu stvar u našoj modernoj eri, zapanjujuće smo otkrili i da ona nekako izlazi iz naše prošlosti. Čini se da su naši moderni dani već mnogo puta provedeni na ovom svetu ili negde drugde.

Postoji nefikcionalna knjiga pod nazivom "Misterija Siriusa" zasnovana na ovoj temi o zvezdanoj misteriji Sirius i neverovatnom astronomskom znanju ljudi Dogona. Napisao ga je poznati američki autor Robert Kile Grenvilli Temple, a prvi put ga je objavio St. Martin’s Press 1976. godine.