NLO
Twitter/Printscreen
NLO, Foto: Twitter/Printscreen

Hitne službe bile su preplavljene pozivima o potencijalnoj avionskoj nesreći, a stanovnici Australije su se uplašili da će 2020. možda konačno dovesti vanzemaljske horde kako bi uništili čovečanstvo... ali šta je tačno zapalilo nebo iznad Viktorije?

- Osećam da je sledeće u 2020. invazija vanzemaljaca ... - napisao je jedan korisnik Tvitera dok je njihov fid bio preplavljen slikama neidentifikovanog letećeg objekta na nebu iznad jugoistoka Australije u petak uveče.

Tom Tos, 31-godišnji farmer je sa svojom devojkom poslao 30 sekundi dug snimak kako se na nebu stvara "masivan trag žeravice" pre nego što je nestao.

- Nikada u životu nisam video ništa slično - rekao je Tos. "Izgledalo je kao da se avion obrušio, bio je masivan."

I Hitna pomoć Viktorije i Državna vatrogasna uprava bili su preplavljeni pozivima stanovnika zabrinutih zbog potencijalne avionske nesreće. Međutim, ne treba da brinu; ni sudnjeg dana ni prvog kontakta sa vanzemaljcima nije bilo. Umesto toga, bilo je nešto daleko gore ... Rusi...

Kako se ispostavilo, vatreni spektakl su zapravo ostaci rakete koja se koristila za lansiranje ruskog satelita u orbitu.

Raketa je, kako se izveštava, lansirana u 10:31 po lokalnom vremenu iz Plesetskača, oko 1.000 kilometara severno od Moskve, prema russianpaceveb.com.

- Ono što je zapravo svemirski otpad (a ne meteor ili kometa) ušlo je u orbitu pod veoma plitkim uglom i počelo da gori zbog trenja - objasnio je Peri Vlahos, potpredsednik Astronomskog društva.

Meteori obično traju najviše tri sekunde, a komete se kreću veoma sporo nebom.