U Egiptu su bile obožavane, a kod nas je verovanje da donose nesreću- Evo i objašnjenja zašto

Ceo svet danas veruje da crne mačke donose nesreću, naročito ako nam pređu put. A zašto je to tako i kada je ovo verovanje nastalo?

Crna mačka
Crna mačka, Foto: Shutterstock

Ceo svet danas veruje da crne mačke donose nesreću, naročito ako nam pređu put. A zašto je to tako i kada je ovo verovanje nastalo?

U drevnom Egiptu, sve mačke, pa tako i one crne boje, bile su obožavane. Ipak, u keltskoj mitologiji, postoji legenda o stvorenju koje se zove mačka Sit. Ovo stvorenje liči na crnu mačku, sa belom flekom na grudima. Legenda kaže da je Sit krao duše ljudi pre nego što ona ode kod bogova. A krao je tako što je prelazio iznad tela, pre nego što bi ono bilo sahranjeno.

Tokom Srednjeg doba u Evropi, crne mačke povezivane su sa vešticama, a tokom 1560-ih u Engleskoj, tokom jedne večeri ocu i sinu put je prešla crna mačka. Gađali su je kamenjem dok mačka nije pobegla u baštu žene za koju se verovalo da je veštica. Narednog dana, otac i sin su videli tu ženu, koja je bila prepuna modrica i šepala je. Oni su pretpostavili da se za žena noću pretvara u crnu mačku.

Ovo verovanje proširilo se i na američke doseljenike, a i dan danas, zadržalo se mišljenje da crne mačke donose nesreću, naročito ako vam pređu put.

BONUS VIDEO

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi