Nikola Tesla i Njujork Tajms
shutterstock
Nikola Tesla

shutterstock

Nikola Tesla, Foto: shutterstock

POSVETA KRALLU ALEKSANDRU od Nikole Tesle, Njujork Tajms, Oktobar 21, 1934. Uredniku Njujork Tajmsa. 

Mnogo je već rečeno o Jugoslaviji i njenom narodu, ali su možda mnogi Amerikanci pod pogrešnim utiskom jer su politički neprijatelji i podstrekivači proširili ideju da stanovnici Jugoslavije pripadaju različitim nacijama pokrenutim međusobnom mržnjom i držanim na okupu protiv njihove volje, od strane tiranične sile. Činjenica je da da svi Jugosloveni -- Srbi, Slavonci, Bošnjaci, Hercegovci, Dalmatinci, Crnogorci, Hrvati i Sloveni -- su od iste rase, govore istim jezikom i imaju zajedničke nacionalne ideale i tradicije.

Pri kraju Svetskog rata, Aleksandar je sproveo u delo političku uniju i time stvorio snažnu i obilatu državu. Ovo su slavili svi Sloveni na Balkanu, ali je bilo potrebno vremena da se ljudi pronađu u ovim novim uslovima.

SRBI SU SE BORILI

Ja sam rođen u Hrvatskoj. Hrvati i Sloveni nisu nikada bili u poziciji da se bore za svoju nezavisnost. Srbi su bili ti koji su se borili za slobodu i cena oslobođenja je plaćena srpskom krvlju. Svi pravi Hrvati i Slovenci se sa zahvalnošću sećaju toga. Oni, takođe, znaju da Srbi nemaju ravnog u sklonosti i iskustvu u ratovanju i najbolje su kvalifikovani da komanduju silama zemlje u krizi.

Još od ujedinjenja Jugoslavije, Aleksandrovim trudom, politički neprijatelji su radili sve što su mogli da je podriju time što su sejali seme sumnje i razdora i širili zlonamerne izveštaje. Jedan primer ovoga je knjiga Luisa Adamika, "Povratak Domorodca", koju je navodno napisao pod pokrićem nagrade Gugenhajm za literaturu i u kojoj učestvuje u političkoj kleveti, osudi lidera zemlje i širenju ideja koje su nedobrodošle ovde kao i u Jugoslaviji.

Njegove osude kralja i njegove ličnosti mogu se prezreti, ali jedno ne može biti ignorisano. Knjiga sadrži izjave koje predstavljaju ovog velikog i neustrašivog čoveka, koji je vodio svoj narod u krvavi boj, kao slabića u strahu od atentata, tolikom strahu da je svake noći spavao u drugoj sobi i nije izlazio dok stotine saradnika nisu pretresli mesto i odlučili da je njegovo pojavljivanje bezbedno. Ovakve izjave su zasekle duboko u srce svakog odanog Jugoslovena.

POBIJANJE NESLAGANJA

Gospodin Adamik je vrlo glasan kada priča o mržnji i neslaganju između Hrvata i Slovena, i Srba ali skorašnji događaji su pobili njegove izjave. Ove zemlje, koje su po njegovim izjavama navodno u otvorenoj pobuni, su se pokazale kao izuzetno odane srpskom Kralju.

Ovo se moglo videti i u nekoliko izveštaja Njujork Tajmsa, među kojima je i izuzetno živopisan i dramatičan opis sahrane.

Smrt kralja je potresla zemlju do temelja, ali neprijatelji koji tvrde da će to dovesti do remećenja Jugoslavije se uzalud nadaju, jer časna krv ovog velikog čoveka služi da još više učvrsti i ojača nacionalnu strukturu. Aleksandar će živeti dugo u sećanju naroda, kao herojska figura impozantnog stasa, ujedno i Vašington i Linkoln Jugoslovena; kao Vašington, sposoban i nepokolebljiv general koji je oslobodio svoju zemlju; kao Linkoln, mudar i patriotski vođa, i mučenik.

Nikola Tesla, Njujork, Oktobar. 19, 1934. godine!

Da li je Tesla najveći Srbin svih vremena?

 

Napištite nam u komentarima šta mislite o ovom tekstu!

PROČITAJTE JOŠ: