Vršac
Shutterstock
Vršac

Shutterstock

Vršac, Foto: Shutterstock

Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova koji se nalazi na jugoistočnom delu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina.

U njemu košava duva u proseku 120 kilometara na sat, na šta su Vrščani navikli. U godini teško da ima ijednog dana bez vetra, a najčešći je jugoistočni.

Neke od glavnih znamenitosti ovog grada, koje svakako treba posetiti, su Vršačka kula, katedrala posvećena Sv. Gerhardu, manastir Mesić, kapela Sv. Krsta, Vladičanski dvor i dr.

Vrščani se posebno ponose lepim i savremeno uređenim gradskim trgom, idealnim za šetanje i opuštanje.

Ipak, uglavnom je glavna asocijacija na Vršac vino i vinogradi. Ovaj grad ima dugu tradiciju u uzgajanju vinove loze, od Dečana i Rimljanja pa do današnjih dana. Na njegovim padinama su najveće plantaže vinograda koje daju pečat razvoja grada i okoline.

Pored vina druga asocijacija na Vršac je Vršački breg, koji je glavna turističko i izletničko odredište u neposrednoj blizini grada Vršca.

Vršac

Shutterstock

Vršac, Foto: Shutterstock

Najlepši pogled na Vršac i Rumuniju je definitivno sa vrha Vršačkog brega!

Vršac je grad značajnih kulturnih i sportskih ustanova. Izdvajaju se gradski muzej koji je muzej istorije grada, biblioteka, bioskopi, sportski centri….

Ovaj grad može da se pohvali i mnogim znamenitim ličnostima koje su potekle odavde kao što su Pavle Paja Jovanović (jedan od najvećih srpskih slikara), Milan Jovanović (poznati fotograf), Vasko Popa, Rada Đurčin i dr. Jedan od najvećih velikana ovog grada a i srpske književnosti je Jovan Sterija Popović (1806-1856), koji je veoma efektivno u samo tri reči izrazio svoje divljenje rodnom gradu ’’Vršac lepa varoš’’.

Zaljubićete se u ovaj grad, baš kao i mi:

 

 

PROČITAJTE JOŠ: