Stabla trešanja poprimila su poseban značaj u ratno doba: Japan je poznat po ovom drvetu, zbog čega je on njihov zaštitni znak?

Alo.rs/K.Ć | Razbibriga 2021-04-08 13:43:10 2021-04-08 13:43:10

Oni koji su videli ovu predstavu nikada je ne zaboravljaju: drveće japanske trešnje cveta u proleće. Uglavnom bele, ali i ružičaste, poput naših cvetova breskve

Shutterstock

Oni koji su videli ovu predstavu nikada je ne zaboravljaju: drveće japanske trešnje cveta u proleće. Uglavnom bele, ali i ružičaste, poput naših cvetova breskve. Japanci i turisti iz celog sveta čekaju ovaj divan spektakl prirode tokom cele godine. Zapravo, baš kao što pratimo vremenske prognoze, u Japanu oni prate prognoze cvetanja: naziva se sakura zensen, a to je put cveta trešnje koji se uzdiže japanskim arhipelagom od juga ka severoistoku.

POD OVIM CVEĆEM

Sakura, u stvari, su cvetovi trešnje koje za japanske kulture ne znači samo dolazak proleća, već su prilika za ritual meditacije i joge: oni to zovu Hanami, "čin posmatranja cveće". Što je ujedno i prilika - i ne samo u Japanu - da se proslave i organizuju zabave na otvorenom.

Okupljanje pod cvetovima trešnje japanska je vekovna tradicija. „Budući da pupoljci imaju tendenciju da cvetaju odjednom i brzo uvenu, postali su simbol„ nečeg prolaznog“, u čemu je, ponavljajući budistički princip, potrebno uživati pre nego što bude prekasno“, rekao je Brus L. Batten, istoričar Japan.

ZA DUŠE VOJNIKA

Tako je cvet trešnje postao vojni simbol. „Tokom ere imperijalne ekspanzije u Japanu, od 19. veka do Drugog svetskog rata, vojnicima je rečeno da je čast„ umreti kao prelepe padajuće latice trešnje “, objasnila je Emiko Ohnuki-Tiernei, japanski antropolog. „Takođe, slika latica na oznakama vojske i mornarice pomogla je da se ova poruka zacementira.“

I ovde, za „utehu duša vojnika“, zasađeno je mnogo drveća trešanja, od tada takođe simbol mira. Danas se, međutim, cvet trešnje može posmatrati kao pokazatelj klimatskih promena: kraće zime, uzrokovane porastom temperatura, predviđaju vrhunac cvetanja svake godine.

 
Expand player
Pogledajte više