Suhumi,abhazia, gruzija
Shutterstock
Suhumi,abhazia, gruzija

Shutterstock

Suhumi,abhazia, gruzija, Foto: Shutterstock

Nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije - Abhazija - proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je Rusija, Nikaragva, Venecuela, Nauru, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Evropska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Veće Evrope i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao deo Gruzije, piše Pun kufer.

Glavni je grad Abhazije Suhum ili Suhumi, primorski grad smešten na istočnoj obali Crnog mora. U vreme bivšeg Sovjetskog Saveza Abhazija je bila omiljeno letovalište i odmaralište zaljubljenika u predivnu prirodu, a Suhum je takođe bio obavezna stanica. Ostaci rimskih zidina, utvrđenja i dvorci, kao i Besletski most iz 12. veka i botanički vrt sa više od 5000 biljnih vrsta iz 1840. godine samo su neke od atrakcija toga grada.

Još slika u galeriji

Oko 70 kilometara od Suhuma nalazi se planinsko jezero Rica. Osim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i sama vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. Sve vreme prolazeći kroz guste šume i pored vodopada turisti dolaze automobilima ili autobusima sve do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i do 3500 metara. Tamo je i Josif Staljin imao jedan od svojih letnikovaca (dača) uz jezero.

BONUS VIDEO