ČUVAJMO PRIRODU, ONA ĆE NAS SPASITI Mesec dana boravka na OVOJ planini dovodi do toga da se proizvede milion krvnih zrnaca više

Vlasina je prostrana planinska visoravan na jugu Srbije prosečne visine od oko 1.280 metara, pa to donosi klimatsku, rekreativnu i turističku prednost ovom kraju.

Vlasina, Vlasinsko jezero
Vlasina, Vlasinsko jezero, Foto: Shutterstock/Petrovich97

Posebnu čar ovom biseru netaknute prirode daje Vlasinsko jezero, koje ima površinu od 16,5 kilometara kvadratnih što ga čini najvećim veštačkim planinskim jezerom u Srbiji.

Ljubitelji prirode Vlasinu karakterišu kao idealno mesto za odmor i rekreaciju, a lekari sve češće preporučuju boravak na ovoj planini, jer je naučno dokazano da klimatski uslovi pogoduju u lečenju mnogih bolesti, a najbolji rezultati se beleže u lečenju bolesti krvne slike.

ANKETA:

Da li ostavljate otpatke u prirodi za sobom?

Najpre besprekorno čist vazduh, a zatim i zdrava hrana koju proizvode meštani na Vlasini, kao i duge šetnje u prirodi daju fantastične rezultate. Ilustracije radi mesec dana boravka na Vlasini dovodi do toga da se proizvede milion krvnih zrnaca više, pa odatle s pravom možemo tvrditi da je Vlasina fabrika za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. I iako Vlasina važi za kraljicu vikend turizma, sezona ovde traje tokom čitave godine.

Vlasina, Vlasinsko jezero
Vlasina, Vlasinsko jezero, Foto: Shutterstock/Stivog

Netaknuta priroda sa više od 70 izvora zdrave pijaće vode, livade sa retkim lekovitim biljem predstavljaju pravu oazu zdravlja i lepote. Za ljubitelje netaknute prirode ovo je pravo mesto za odmor, opuštanje i rekreaciju.

Vlasinsko jezero i njegova okolina su Uredbom o zaštiti koju je donela Vlada Republike Srbije, proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom prve kategorije i stavljeni pod zaštitu kao Predeo izuzetnih odlika (PIO) „Vlasina“. Očuvanje eko sistema je jedan od najvažnijih poslova zaposlenih u PIO Vlasina.

- Predeo je ekološki vrlo očuvan, raznovrsnih ekosistema i pejzaža u središnjem delu sa preovlađujućim pašnjačko-livadskim površinama koje su okićene buketima cvetnog šiblja, pojedinačnog drveća i fragmantima mešovitih bukovih šuma. U nižim delovima mestimično su zastupljeni rustični pejzaži razređenih seoskih ambijenata, a u višim planinskim delovima pretežno autohtoni ekosistemi bukovih i četinarskih šuma - objašnjava sklop prirodnih resursa Novica Stanković inženjer poljoprivrede, šef službe Predela izutenih odlika „Vlasina“.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi