laponija, deda mraz
Shutterstock
laponija, deda mraz

Shutterstock

laponija, deda mraz, Foto: Shutterstock

Teritorija na krajnjem severu Evrope, i prostire se kroz Norvešku, Švedsku , Finsku i Rusiju. Naselјava je narod Sami. Ima ih oko osamdeset hilјada, od čega skoro polovina živi u Norveškoj. Ovaj narod i dalјe živi, uglavnom, nomadskim načinom života. Bez obzira na to što su malobrojni Sami imaju jedinstvenu, vekovima razvijanu i očuvanu kulturu. Tradicionalno su se bavili uzgojem ovaca, irvasa, kao i ribarstvom, dok danas svega 10% stanovništva živi na taj način. Sam narod sebe naziva Sami, dok ime Laponci smatraju pomalo pogrdnim.

Vekovima, su stanovnici Laponije živeli kao nomadi i stanovali u kožnim šatorima. Leti su svoja stada sobova (irvas – vrsta jelena) vodili na pašu u planinu a zimi se spuštali u dolinu. Vremenom se njihov život menjao: kuće su zamenile šatore, a čobani oni malobrojni, koriste motorne sanke. Na osnovu arheoloških otkrića, utvrđeno je da su u Finskoj još u preistoriskom periodu sobovi korišćeni za vuču saonica i prenos tereta. Ne znamo da li su ti stočari iz kamenog doba bili Laponci ali je činjenica da su sobovi i Laponci uvek živeli u tesnoj vezi.

Pored sobova i psi haskiji vrlo su korisni u ovim severnim predelima, gde mogu vući sanke s ljudima ili teretom, a takođe su popularne i trke sobovskih i haskijskih zaprega. Haskiji su neverovatno inteligentni, samostalni, ali i samovoljni, obožavaju sneg i trčanje u zaprezi.

Zbog svojih specifičnosti ovo područje privlači turiste iz svih krajeva sveta. Velika šumska bogatstva, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, predivni pejzaži s hiljadama jezera, višemesečne noći i dani ali i polarna svetlost prave su turističke atrakcije.

Turizam u Laponiji

Ono zbog čega je Laponija posebna, je snežno beli sneg, čista voda, mir, tišina, dan koji zbog polarnog svetla „traje duže“. Ova prostrana, mirna oblast često omami turiste pa se dešava sa izgube. Oko Nove godine temperature se spuste i do 40 stepeni ispod nule.

Iako je većim delom godine okovana ledom i retko naselјena Ledena zemlјa, nudi neke od atrakcija koje se nige više ne mogu ni zamisliti. U selu Jukasjarvi u Švedskoj svakog novembra počinje izgradnja Ledenog hotela. Hilјade tona snega i leda posluže kao materijal za zidanje hotela koji u toku zime ugosti brojne turiste. Osim što je izgrađen od neobičnog materijala, hotel se ni po čemu drugom ne razlikuje od drugih hotela sa četiri zvezdice širom sveta.

Upoznajte Laponiju

Početkom proleća hotel lagano pronalazi svoj put do obližnje reke Torne, i zatvara vrata posetiocima, obično u toku maja. Ovo je samo jedna od građevina napravlјenih od leda. Dublјe u snežnoj pustinji čitava sela izgrađena su od leda. Jedna od atrakcija su i ledene crkve i kapele u koje turisti iz raznih zemalјa dolaze da bi se venčali.

Ova neverovatna građevina napravljena je od 5 hiljada tona prirodnog snega i leda iz obližnje reke Torne. Hotel sadrži čitav niz živopisnih ledenih figura koje izgledaju krajnje impozantno.

Deda Mraz “živi” u Laponiji

Priča da najomiljeniji dekica živi baš u Laponiji potiče od novinara Markusa Rautia poznatijeg kao ujka Markus koji je 1927. godine na finskom radiju prvi put je objavio kako Deda Mraz stanuje na Korvatuntariju tzv. „Ušatoj planini“ koja je visoka 483 metra i koja je svoje ime dobila jer je u obliku uha. Novinar je ovo povezao sa osluškivanjem dečjih želja.

Ovde se prema verovanju u pećinama Laponije, duboko pod zemljom, nalaze radionice u kojima Deda Mrazovi pomoćnici: patuljci i vilenjaci, tokom cele godine prave igračke i pripremaju poklone koje će Deda Mraz podeliti uoči Nove godine.

Bonus video