Himaera - ovaj nepoznati fenomen fascinira turiste, a ono što ovo mesto može da pruži to nigde na svetu nema!
Na malom skrivenom mestu, nedaleko od turističkih centara oko Antalije, plamen izbija iz planine. To traje vekovima, nekad su pokazivali put brodovima, a sada privlače turiste
Shutterstock
Na malom skrivenom mestu, nedaleko od turističkih centara oko Antalije, plamen izbija iz planine. To traje vekovima, nekad su pokazivali put brodovima, a sada privlače turiste. Ali niko nije podmetnuo vatru na mestu koje Turci zovu Himaera. Pešačenje tragovima zagonetke.
Kada padne mrak, planinarske cipele se vežu i ruksak se nosi na ramenima. Trebalo bi da postoje neke odredbe u njemu. Svejedno baterijska lampa. I ne zaboravite bocu sa vodom: ne treba vam samo da utolite žeđ tokom znojnog planinarenja. Ali o tome više kasnije.
Uspon na 250 metara visok Ianar traje dvadeset minuta. Tada se šuma raščišćava i otkriva pogled na stensku visoravan na kojoj, čini se, gori šest, osam, deset malih logorskih vatri, visokih do 30 centimetara. Ali ovde niko nije gomilao drveće i zapalio je. Plamen vekovima sasvim sam izlazi na površinu. Ako neko ne drži upaljač iznad pukotine, tada će se zapaliti novi, stari plamen.
Himaera i zagonetni požari
Ali kako dolazi do požara? Prirodni gasovi izlaze iz pukotina, pukotina i malih rupa i pale se. Plin se takoreći rasplamsava. Ianartas, zapaljeni kamen, Turci nazivaju ovo mesto. Ili takođe: Himaera, jer je ovde bila legendarna Himera kod kuće, hibridno stvorenje koje diše vatru sa glavom lava, telom jarca i repom zmije, koju je ubio Bellerofon, unuk Sizifa , uz pomoć krilatog konja Pegaza.
U drevna vremena plamen se mogao posmatrati poput svetionika na moru - a čak i danas možete videti plamen kako plami sa broda u mraku. Ali najromantičnije je upravo tamo, na planini, najprirodnija logorska vatra koja postoji. Atmosfera je jedinstvena: mnogi uz sebe imaju boce vina, neki i gitaru. A neko je sigurno spakovao šerpu i jaja - jer kada imate priliku da pijuckate brzi obrok na tako jedinstvenoj vatri?
„Kuvar u loži Olimpos daje šerpu, bocu ulja i plastičnu bocu punu testa za palačinke“, „u sredini polja su najbolja„ područja za kuvanje “ na levo. Palačinke se brzo peku. Ovde nikada niste sami, pa možete da ispečete više komada palčinaka “.
Drvo želja
A šta je sa flašom za vodu? Uklonite etiketu sa boce, preklopite je u luk, privežite je za drvo sa hiljadama ovih mašni i: zamislite želju.