podvodni muzej, statue
Pinterest pr. sc.
podvodni muzej, statue

Pinterest pr. sc.

podvodni muzej, statue, Foto: Pinterest pr. sc.

Džakson Tailor je britanski umetnik. Međutim, njegove visoko cenjene skulpture nisu u običnom muzeju - one se nalaze na dnu okeana. Još jedan od njegovih impresivnih podvodnih muzeja sada je otvoren ispred grada Kana na jugu Francuske.

To je druga umetnička izložba koju je britanski umetnik Tailor postavio u evropskim vodama. Nakon što je podvodni muzej sa njegovim skulpturama otvoren 2017. godine na Kanarskom ostrvu Lanzarote , ronioci su se mogli diviti njegovim delima u Francuskoj od početka februara. Tačna lokacija podvodnog muzeja Kan nalazi se ispred ostrva Sainte-Marguerite.

Tailoru su bile potrebne četiri godine da stvori skulpture, svaka teška oko 12 tona. Šest dela zasnovano je na portretima članova zajednice koji pokrivaju niz starosnih grupa i profesija, najavio je umetnik. Između ostalog, prikazuju 80-godišnjeg ribara iz okoline i 9-godišnjeg učenika osnovne škole. „Svako lice je uveliko uvećano i podeljeno na dva dela, a spoljni deo podseća na masku“, piše deKaires Tailor. Tema maski povezana je sa istorijom ostrva Sainte-Marguerite, gde je nekada bio zatvoren „čovek u gvozdenoj maski“.

Podvodni muzej u Kanu više je od umetnosti

Izložbom umetnik želi da sve više i više razumemo kako funkcioniše naš odnos prema životu i svetu pod vodom. Koliko zavisimo od toga i da moramo zaštititi osetljivi ekosistem - za sebe. Deo projekta je stoga bio i opsežno čišćenje morskog dna. U tom procesu uklonjeno je pomorsko smeće poput starih brodskih motora i cevovoda. Područje je sada zatvoreno za čamce kako bi se stvorilo sigurno mesto za ronjenje. Pored toga, livade morske trave ne bi smele biti oštećene sidrima.

Kipovi su napravljeni od posebnog betona koji je 10 puta tvrđi od normalnog betona. Pored toga, materijal je pH neutralan, što pogoduje rastu korala. Posebnost: figure se ne redovno čiste, pa čak ni ne obnavljaju, naprotiv. Umetnik je čak želeo da se korali, školjke i alge vremenom slegnu na statue. To figurama daje gotovo groteskni izgled, oblikovan prirodom i snagama vode.

Pored Lanzarotea i Kannesa, na Karibima postoje i dve izložbe Džakson deCaires Tailor-a . Pre Grenade i Meksika, podvodne figure su odavno postale veštački grebeni, tu su se naselile biljke i životinje i pronašle novo stanište.