Plaža deca letovanje
Profimedia
Plaža deca letovanje

Profimedia

Plaža deca letovanje, Foto: Profimedia

Cene turističkih aranžmana u septembru i oktobru drastično su niže u odnosu na jul i avgust. Tako je u Grčkoj hotelski smeštaj povoljniji i za 60 odsto, dok oni koji se odluče za apartmanski, platiće ga i pet puta jeftinije nego u jeku sezone.

U turističkim agencijama kažu da je se u septembru i oktobru kvalitetan aranžman, posebno u Grčkoj, može naći po dobroj ceni. Tako, recimo, apartmanski smeštaj sa prevozom u Pefkohoriju, koji je pre deset dana koštao 299 evra, krajem septembra i početkom oktobra u ponudi je po ceni od 49 evra, što je pet puta jeftinije.

- Grčka je ubedljivo najpovoljnija i najtraženija destinacija u septembru. Apartmanski smeštaj sa prevozom za deset dana ide i od 39 evra po osobi, što je, priznaćete, jeftinije od autobuske karte za more. Kad je reč o hotelskom smeštaju, on je u septembru i oktobru jeftiniji i za 60 odsto. Recimo, smeštaj u dvokrevetnoj sobi na bazi polupansiona je od 25 do 100 evra dnevno po osobi. Pored Grčke, lepo se prodaju i septembarski aranžmani za Egipat, ali i egzotične destinacije poput Balija, Dubaija i Dohe - kaže za „Alo!“ Miloš Jovović, direktor agencije „Travelland“.

Stefan Vasić iz agencije „Big Blue“ navodi da srpski turisti vole da letuju u septembru i oktobru kako zbog povoljnih cena aranžmana, tako i zbog prijatnijih temperatura.

- U septembru nije toliko vruće, sunce nije jako, a i manje su gužve nego u julu i avgustu, pa su i to neki od razloga zbog čega je sve više onih koji se opredeljuju za letovanje u septembru i oktobru. Pored Grčke, velika je potražnja i za Turskom i Egiptom, a aranžmani su jeftini za 20 pa i 30 odsto u odnosu na jul i avgust. Takođe, povoljniji su aranžmani i za Španiju, Italiju, Hrvatsku, Crnu Goru. Recimo, letovanje u Španiji, u letovalištu Kosta Brava, u avgustu je 750 evra, a sredinom septembra 599 evra. Povoljna je i Sicilija, gde je smeštaj u hotelu sa tri zvezdice sa prevozom u septembru 489 evra, što je za 100 evra jeftinije nego u avgustu - kaže Vasić.

U agenciji „Viva Travel“ kažu da su prodali gotovo sve aranžmane za Tursku i Egipat, da još imaju mesta za Grčku, a da je se sve veća i potražnja za Siciliju i Sardiniju.

- Tako recimo, letovanje u solunskoj regiji, u Asprovalti, Stavrosu i Nea Vrasni, iznosi 119 evra za deset dana po osobi, sa prevozom i smeštajem u četvorokrevetnom apartmanu. Od 18. septembra cena pada i na 75 evra po osobi. Povoljna je i Kefalonija, gde je za deset noći i avionski prevoz potrebno platiti 249 evra. Sve veće interesovanje je i za Sardiniju i Siciliju. Tako je „all inclusive“ aranžman na Sardiniji 725 evra plus avio-takse, dok je deset dana na Siciliji sa doručkom 475 evra - navodi Tanja Živanov, marketing menadžer agencije „Viva Travel“.

Primeri aranžmana u septembru i oktobru

- Grčka (apartmanski smeštaj) od 39 evra za deset noći sa prevozom
- Grčka (hotelski smeštaj na bazi polupansiona) od 25 evra dan
- Turska (all inclusive) 535 evra
- Bugarska (hotelski smeštaj na bazi polupansiona) 18 evra dan
- Sicilija (hotelski smeštaj) od 499 evra, deset noći sa avionskim prevozom
- Hurgada, Egipat od 399, deset noći s avionskim prevozom

Komentari (1)

Bojana

23.08.2018 10:36

U najvećem delu grčke već kraj avgusta je hladan, a kamoli septembar. Turska je pravi izbor.