15 čarobnih lokacija u Srbiji koje vredi videti

Alo.rs/J.V. | Razbibriga 2020-05-21 20:16:01 2020-05-21 20:16:01

Konačno smo pronašli dokaz da bajke postoje! Ne verujete nam? Razlog više da pogledate fotografije bajkovitih mesta u Srbiji koje smo za vas pripremili. Uživajte!

screenshot Youtube

 

 

 

Meandri reke Uvac nalikuju lavirintu i na nekim mestima prave skretanja pod uglom od 270 stepeni, koji deluju potpuno nestvarno.

Uz male pećine u kojima se kriju ove prelepe ptice, rezervat Uvac u svojim klisurama krije i nekoliko velikih pećina, od kojih je najveća još uvek nedovoljno istražena Ledena pećina (dugačka 2.5 kilometra) koja vas privlači svojim prelepim dvoranama i bistrim jezercetom.

 

2. Vodopad Prskalo, skriveni dragulj Resave

Ukoliko ste imali priliku da posetite resavski kraj, ljubazni domaćini iz Despotovca i okolnih mesta su vas verovatno poveli u obilazak vodapada Buk, Resavske pećine i manastira Manasije. I sigurni smo da ste uživali. Ipak, mnogi pri razgledanju ovog područja zaobilaze skriveni dragulj i jednu od najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju – vodopad Prskalo.

 

Prizor na kome se oči odmaraju a pogled ka vrhu brzo završi u malom viru koji Prskalo sa malo buke već godinam vaja uz pomoć reke Nekudovo čiji se izvor nalazi samo nekih 70-ak metara iznad vodopada. Interesantno je da reka Nekudovo ovde izvire ali nestaje, tačnije ponire na pola puta prema Resavici odakle se nakraćim putem i stiže do ovog vodopada.

 

3. Ovčarsko–Kablarska klisura, srpska Sveta gora

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

?Ovčarsko-Kablarska klisura Овчарско-Кабларское ущелье - это одно из самых живописных мест в Сербии и визитная карточка этого края. Горные массивы Овчар и Каблар, среди которых протекает река Западная Морава, не оставят вас равнодушными. Однако, это не только живописное место, еще в ущелье расположились 12 святынь, именно поэтому его еще называют сербской Святой горой. #srbija #srbijainstagram #javolimsrbiju #ovcarskokablarskaklisura #сербия #овчарскокабларскаклисура #serbia #travellingserbia #slagalica2018

A post shared by ? Курс на Балканы (@slagalica2018) on Mar 18, 2018 at 5:16am PDT

 

Ipak, da bi osetili adrenalin koji struji venama, svež vazduh koji daje snagu i uzbuđenje koje pogled na jednu od najslikovitijih klisura pruža, morate posetiti ovaj kraj Srbije. Još jedan razlog za to su i srednjovekoveni manastiri koji se kriju na obroncima strmih planinskih masiva.

4. Reka Drina, divlja smaragdna lepotica

Vekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija boema i avanturista.

 

Uvek uzbudljiva Drina rađa se spajanjem hladnih i brzih planinskih reka Tare i Pive kod Šćepan Polja, u Crnoj Gori. Odatle je svom snagom probila sebi put ka Bosni i Hercegovini, a kasabama koje su nicale na njenim obalama dala posebnu istorijsku vrednost.

5. Lazarev kanjon, najdublji kanjon Istočne Srbije

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, je najimpozantniji kanjon u Istočnoj Srbiji. Svojim zadivljujućim, moćnim izgledom on osvaja svakog ko kroči u njega. Samo ga pogledajte! Kako bi iko uspeo da ne bude očaran pred ovakvim prizorom?

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Лазарев кањон- фантастично дело природе које оставља без даха #lazarevkanjon #srbijazamlade #serbia4youth

A post shared by Srbija Za Mlade (@serbia4youth) on Feb 28, 2017 at 3:04am PST

 

Zbog svoje jedinstvene i neosporne lepote, bogate flore i faune i speleoloških dragulja, ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države.

6. Vlasinsko jezero, Ekološka oaza juga Srbije

Zanimljivo je to da ovo jezero nije prirodno, već veštačko, nastalo pravljenjem brana pedesetih godina prošlog veka za potrebe hidroelektrana.  Vlasinsko jezero se nalazi na 1213 metara nadmorske visine i prostire se na površini od 16 kvadratnih kilometara, što ga čini najvišim i najvećim veštačkim jezerom u Srbiji.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

This is love. ? #vlasina #vasinalake #beautifulday #camping #fishing #carpfishing #spinfishing #chubfishig #ulfishing #love #vlasinskojezero #ribolov #kampovanje #ljubav

A post shared by Vlasina Lake Official (@vlasinsko_jezero1) on Jun 21, 2016 at 7:41am PDT