Ljudi, penzioneri, građani, vremenska prognoza
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Ljudi, penzioneri, građani, vremenska prognoza

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ljudi, penzioneri, građani, vremenska prognoza, Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Muškarci su u brojčanoj „prednosti” do 39. godine, a onda njihov broj počinje da opada. Brojke, naime, govore da pedesetogodišnjih žena ima hiljadu više nego muškaraca, u šezdesetoj godini žena je oko 4.000 više, u sedamdesetoj čak deset hiljada više, a osamdesetogodišnjakinje su u brojčanoj prednosti od 9.000 u odnosu na svoje vršnjake. S druge strane, nauka je dokazala da brak predstavlja najbolju „polisu životnog osiguranja” za pripadnike jačeg pola. Dobra vest je da najduže žive oni muškarci koji nose burmu, a loša da svaki treći pripadnik jačeg pola u Srbiji (još) nije otišao pred matičara.

ANKETA:

Da li pušite?

 

Prosečan muškarac u Srbiji staje na ludi kamen u 34. godini, otac postaje nekoliko meseci nakon odlaska kod matičara, a na brigu o nasledniku – čuvanje, hranjenje, oblačenje, podučavanje i igru dnevno „potroši” jedan sat i 33 minuta. Hranom se bavi 16 minuta dnevno, a pranjem sudova cela tri minuta. Za održavanje domaćinstva, prema sopstvenom priznanju, dnevno utroši 29 minuta, a kućni ljubimci i baštovanstvo okupiraju njegovu pažnju dva sata dnevno.

Gužva, ljudi, penzioneri, građani

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Gužva Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Muškarci su duplo češće žrtve nasilnih smrti – u 2019. godini čak 2.014 muškaraca bilo je žrtva ubistva, samoubistva i nesrećnih slučaja u poređenju sa 819 žena. I u saobraćajnim nesrećama četiri puta češće stradaju muškarci. Statistika svedoči da su u toj godini poginula 404 muškarca u poređenju sa 130 žena, a povređeno 12.525 muškaraca i 7.881 žena.

Oni se i neuporedivo češće nalaze pred licem pravde – za krivična dela protiv života i tela u 2019. godini osuđeno je 94 žena i 1.309 muškaraca, za krivična dela protiv braka i porodice (zapuštanje i zlostavljanje maloletnika, nasilje u porodici, nedavanje izdržavanja) osuđene su 472 žene i 3.701 muškarac, a za krivična dela protiv imovine osuđene su 892 žena i 6.985 muškaraca. Počinioci nasilja u porodici su u 90 odsto slučajeva muškarci – za ovo krivično delo osuđen je 4.561 muškarac i 462 žene.

Počitajte još: