"Kuća mi je u jednoj, dvorište u drugoj, a kanalizacija u trećoj opštini. Hoću i u WC s propusnicom!?"
alo.rs
Baka Ana
Baka Ana, Foto: Skrinshot 24sata.hr

Dečaci, imate li vi propusnice, šaljivo je upitala Ana Bingula (84), koja živi u naselju Rovci u blizini Križevaca, u Hrvatskoj. Zna da propusnice još danas nisu potrebne, ali se šali na svoj račun govoreći da će joj trebati za izlazak iz dvorišta, a možda i za odlazak u WC i kuhinju.

Baka Ana živi na tromeđi županija. Kuća joj je u Koprivničko-križevačkoj županiji, ulica i kanalizacija u Varaždinskoj, a vrt preko puta u Zagrebačkoj. Kaže da niko brže od nje ne može iz jedne županije izaći, proći kroz drugu i završiti u trećoj.

- Pogledajte me. Imam štap, bole me noge i kuk. A ja za dve minute iz kuće i jedne županije odem po celer u Zagrebačku. To je moj vrt, a onda odem do Varaždinske da vidim curi li nešto iz kanalizacije - kaže kroz smeh Ana, koja je potom ustala i otišla po celer.

- Evo, celer iz druge županije - prasnula je opet u smeh.

Biće taman za supu, nastavila je baka Ana pristavljajući vodu za kuvanje. Vesti prati, zna sve oko novih pravila za propusnice. Ne zna kako će se to odnositi na nju.

- Pa biće dobro još ako ne budem morala do kuhinje i WC-a da pokazuje propusnicu. Nadam se samo da mi neće tu policija biti da me kontroliše svaki dan - opet se sme vedra starica.

Međutim, ako bi se odluka u njenom slučaju zaista provodila tako rigorozno, Ana ne bi mogla da izađe iz dvorišta, niti da pređe preko puta jer je u prekršaju zbog napuštanja županije u kojoj prebiva.

Dodaje kako ju je ipak strah jer joj komšija preko puta kupuje hleb i nosi lekove.

- Gledala sam baš na TV-u. Govorili su da se za banalne stvari poput odlaska do komšija u drugu županiju ili poseta ne može dobiti propusnica. A ja moram otići u vrt po nešto što još imam tamo. Moram do komšija otići po hleb i lekove ili ih ona meni donese, a sad neće to izgleda ići tako lako. Strah me i što ako nešto bude. Što ako mi, ne daj Bože, pozli - govori nam Ana podsećajući na izjave članova Stožera kako neki roditelji neće moći da odu ni po svoju decu u drugu županiju.

- Ni moj sin meni ne može doći. On živi u Zagrebu i neće moći da dođe. Biću sama za Božić. Kažu, eto, da ni za posetu staroj majci neće davati propusnice - pomalo setno ističe Ana, ali potajno otkriva da je već skovala plan.

- Pa moram da se čuvam, ko putuje više nego ja - kaže Ana, s kojom mi ne prestajemo da se smejemo.

- Ma samo neka je zdravlja, drugo će valjda nekako biti - mudra je baka. Dodaje nam kako je sama od suprugove smrti, a često znaju da će doći deca s porodicama. Žao joj je jer ih sad najverojatnije neće biti neko vreme, i to u tako većem broju, kako inače znaju da dođu.

- Ah, te propusnice i korona - pomalo ljutito nam kaže i potvrđuje kako uprkos svojim problemima neće ni ona da traži propusnicu.

Ranije je, priča nam, imala i problema jer živi na granici triju županija, ali u međuvremenu je nasreću uspela da reši. Priča nam i kako je imala problema sa strujom.

- Moja kuća je u Koprivničko-križevačkoj, a mesto Rovci je u općini Sveti Petar Orehovec, kojem smo mi predaleko pa nisam mogla da se spojim tamo. Na kraju je priključak za mene izveden na području Zagrebačke županije. S tog mi područja tako dolaze računi za struju i telefon. A sad, kanalizacija je u Varaždinskoj. Tako da sam tamo spojena pa račune za vodu dobijam iz Varaždinske. Ostalo ,i stiže iz Koprivničko-križevačke županije - kaže Ana i dodaje kako je njoj to normalna stvar.

- A znali su da mi kucaju na vrata i čude se tome. Svi hoće da im to pokažem - zaključuje vesela baka Ana.

Pročitajte: