italija, crkva, građevina
Instagram pr.screen
italija, crkva, građevina

Instagram pr.screen

italija, crkva, građevina, Foto: Instagram pr.screen

Želiš negde da ideš, ali ne znaš kuda? Ako vas Italija privlači, ali istovremeno želite samoću i recimo istorijsku vrednost, možda vas inspiriše mali grad na Siciliji. Za 1 evro prodaju kuće koje treba obnoviti.

Za mnoge je Mala Troina grad iz bajke i čak nudi potencijalnim kupcima 25.000 evra za obnovu dotrajalih zgrada iz kojih stanovanje može biti zaista jedinstveno. Troina se nalazi na Siciliji i jedna je od mnogih regija koje se nadaju da će privući ljude u to područje, informiše portal The Sun .

Uprkos činjenici da je to predivan kutak sveta, lokalitet se suočava sa sve većim odlivom ljudi, a populacija koja živi u gradu se brzo smanjuje. Gradonačelnik Sebastiana Fabio Venezia rekao je da je stanovništvo značajno opalo tokom poslednjih nekoliko decenija i da želi da spasi ono što može.

Program prodaje nekretnina započeo je u novembru 2020. godine, ali kuće u vrednosti od 1 evra počele su se prodavati tek krajem januara 2021. godine, a bilo je moguće izabrati oko 30.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Martina (@martinadimarco_ph)

Takođe ima mnogo prednosti

Međutim, kako ne bi bilo sve oko akvizicije, kupci će morati položiti polog od 5.000 evra , koji će im biti vraćen po završetku obnove. Međutim, to ne može biti duže od tri godine. Sebastiano Fabio Venezia rekao je za CNN da je čak osnovao višejezičnu radnu grupu za ubrzavanje prodaje, pomažući u stanovanju i pravnim savetima.

Na osnovu potražnje, grad je uspostavio veb stranicu House Troina da pomogne zainteresovanim stranama i kupcima svim potrebnim detaljima. Novi stanovnici tog područja moći će da iskoriste mnoge pogodnosti - neće plaćati takse za svoju decu u vrtićima i školskim autobusima, niti će tri godine morati da plaćaju porez na imovinu i gradske usluge.

Ako se nekome dopada grad Troina, ali ne želi da obnavlja stare zgrade, može da kupi kuću koja je već preuređena za 10.000 evra.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rosario Caniglia ®️©️ (@rosariocaniglia_)

Sličnu šemu odobrio je i grad Bikari u Pulji. Takođe se pridružila programu promocije stanovanja kako bi podstakla ljude da se tamo presele. Nudi kuće za 1 evro koje treba obnoviti, ali i kuće koje su spremne za useljenje. Koštaju oko 7.500 evra.

Druga lokacija sa kućama za 1 evro je Salemi na Siciliji , ali mnoga imanja nemaju tekuću vodu ili struju.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Анна ТУРАГЕНТ ? (@tourstickets_by_anna)

 BONUS VIDEO