Lavina
Shutterstock
Lavina, Foto: Shutterstock

Informativni centar za lavine u Koloradu (CAIC) izvestio je da su lavine prouzrokovale gubitak života u Juti, Montani, Koloradu, Kaliforniji, Arkanzasu i NJu Hempširu. Na primer, prošlog vikenda četvoro mladih skijaša poginulo je u lavini u Park Citiju u državi Juta , a iskusni skijaš umro je u skijalištu Vail, što je osma smrt u Koloradu koju je ove zime izazvala lavina 15 ljudi koji su umrli u lavinama od 1. februara do 8. februara najveći je broj smrtnih slučajeva povezanih sa lavinama u sedam dana od početka ovih evidencija Nacionalnog centra za lavine američke šumarske službe, prenosi CNN . Ukupno je 21 osoba umrla u Sjedinjenim Državama od početka decembra .

Prošle nedelje u Indiji je takođe došlo do katastrofe kada se deo ledenjaka odvojio, usmrtivši 31 osobu i još uvek se teritorija istražuje. Stručnjaci su rekli da su od 2014. upozoravali indijsku vladu da globalno zagrevanje topi himalajske lednike i izaziva lavine . Iako istrage ovih tragičnih događaja još uvek traju, stručnjaci za lavine kažu da klimatske promene generalno utiču na lavinske aktivnosti , rekao je Independent .

Prema veb lokaciji Lavini.sk, sneg se otkida i lavina pada kada je stres u određenoj tački veći od jačine snežnog pokrivača i kada je prevaziđen otpor snežnog sloja prema njegovoj osnovi. Razbijanje snega se uvek dešava na najslabijem mestu. Uzrok može biti povećanje napona, npr. u slučaju novog snega, opterećenja čoveka, divljači, eksplozije ili smanjenja jačine snežnog pokrivača transformacijom snežnih pahulja ili transformacijom tokom jakog zagrevanja ili kiše.

Trenutni lavinski uslovi u SAD su rizični i prete da preteknu i najiskusnije sportiste. Meteorolog sa Aljaske sa više od 40 godina iskustva rekao je Independentu da su se sve njegove prakse predviđanja vremena i lavina promenile tokom poslednjih 10-15 godina. „Vremenski obrasci su sada potpuno drugačiji, a uporni slabi sneg i pridružena nestabilnost češći su zbog divljih fluktuacija vremena“, rekao je on.

BONUS VIDEO