Šamima Begum, ISIS, mlada
Youtube/Printscreen
Šamima Begum, ISIS, mlada

Youtube/Printscreen

Šamima Begum, ISIS, mlada, Foto: Youtube/Printscreen

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je u petak da se „ISIS-ova nevesta“ Šamima Begum ne može vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo da bi se žalila na oduzimanje njenog britanskog državljanstva.

Predsednik Vrhovnog suda, Lord Robert Rid, rekao je da je Apelacioni sud Velike Britanije napravio četiri greške prošle godine kada je presudio da Begum treba da se vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi sprovela svoju žalbu.

Begum je imala 15 godina kada je 2015. godine napustila Veliku Britaniju sa dva školska prijatelja da bi se pridružila ISIS-u u Siriji. Da bude britanski državljanin joj je oduzeo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid 19. februara 2019. godine nakon što je otkrivena u izbegličkom kampu na severu Sirije.

Prema Ridu, Apelacioni sud je pogrešio presudivši da bi Begumovo pravo na pravično saslušanje trebalo da prevlada nad ostalim konkurentskim pravima.

"Pravo na pošteno saslušanje ne prevladava sva druga razmatranja, kao što je sigurnost javnosti", rekao je Rid.

Apelacioni sud Velike Britanije prošle godine je presudio da Begum treba dobiti dozvolu za ulazak u UK zbog svoje žalbe, jer u suprotnom to ne bi bilo „pošteno i efikasno saslušanje“.

Rid je dodao da Apelacioni sud nije dao ocenu ministra unutrašnjih poslova o zahtevima za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo „poštovanjem koje je zaslužilo“, dodajući da je sud doneo „sopstvenu procenu zahteva“ uprkos „odsustvu relevantnih dokaza“.

Vrhovni sud je takođe presudio da Begumovu žalbu protiv ukidanja britanskog državljanstva treba „odložiti“ dok ne bude mogla da učestvuje bez „ugrožavanja javne bezbednosti“.

U svojoj presudi Rid je rekao da se Begum trenutno nalazi u kampu u Siriji. Ovo "nije savršeno rešenje, jer se ne zna koliko vremena može proći pre nego što je to moguće", rekao je on.

„Ne postoji savršeno rešenje za dilemu sadašnje vrste“, dodao je Rid.
Odluka o ukidanju Begumovog državljanstva našla se na udaru kampanja za ljudska prava i pravnih stručnjaka koji tvrde da je opozivom učinila apatridom i ugrozila pravo na pravičnu žalbu.

Naša preporuka