Međutim ako preterate u konzimiranju izazvaćete kontra efekat

Alo.rs/Novosti/M. Š. | Razbibriga 2020-11-28 17:19:14 2020-11-28 17:19:14

Doktor i TV voditelj Aleksandar Mjasnikov govorio je o tome kako ljudi mogu sprečiti pojavu različitih onkoloških bolesti. Prema rečima lekara, mnogo zavisi od toga čime se ljudi hrane.

shutterstockk

Miasnikov je za TV kanal "Rusija 1" imenovao niz proizvoda kojima se može znatno smanjiti rizik od raka. Među njima je lekar uvrstio jetru bakalara, jaja, haringu i mleko.

Upravo u tim proizvodima postoji velika količina vitamina D, toliko neophodnog za ljudsko telo, čiji pad može dovesti do razvoja onkoloških bolesti.

Prema rečima lekara, samo 100 grama jetre bakalara sadrži oko 1000% dnevne norme vitamina D, 100 grama haringe sadrži 300%, a jedno pileće jaje sadrži 22%.

Mjasnikov je naglasio da vitamin D smanjuje rizik od razvoja nekoliko onkoloških bolesti odjednom, uključujući rak debelog creva i dojke. Istovremeno, primetio je da višak vitamina može da izazove rak prostate, o čemu svedoče, prema njegovim rečima, brojne studije.

Lekar se takođe podsetio da je vitamin D jedini koji je ljudsko telo sposobno da proizvede samo. Međutim, to zahteva sunčevu svetlost.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više