Kralj herc jedini nema brkove, a razlog tome je sledeći

Novosti magazin/ M.Š. | Razbibriga 2020-06-28 10:15:42 2020-06-28 10:15:42

Sigurno ne postoji nijedna osoba na svetu koja bar jednom nije igrala neku kartašku igru

Youtube printscreen/ 4AM ART

 

I da nismo ljubitelji kartaških igara, sigurno ne postoji nijedna osoba na svetu koja bar jednom nije igrala čuveni tablić. Špil od 52 karte dobro je poznat širom planete, a likovi kraljeva, dama i žandara danas su skoro pa univerzalni, a svakako prepoznatljivi svuda.

U vezi sa dobro poznatim "štihovima", istoričari i danas nagađaju da su ove karte sa četiri znaka - tref, pik, karo i herc, odnosno detelina, list, romb i srce predstavljale četiri srednjovekovna sloja društva. Trefovi tako simbolizuju seljake jer je detelina hrana za svinje, pikovi aristokrafiju (kao šiljci na kopljima, simbol vitezova), karoi bogataše, a hercovi crkvene starešine.

Ipak, ličnosti kraljeva koje su se nalazile na kartama, naročito su se menjale, a jedan kralj je drugačiji od drugih jer jedini nema brkove!

Kralj herc

Prvenstveno je predstavljao Karla Velikog - franačkog kralja koji je krunisan 800. godine, prvi car Franačkog carstva i prvi car u zapadnoj Evropi nakon propasti Zapadnog rimskog carstva.

Potom Šarla VI Ludog. Interesantno je i to da u većini špilova kralj srce jedini nema brkove. Razlog za to treba tražiti upravo u načinu proizvodnje ovih karata. Neki manje vešt proizvođač, kaže priča, loše je izradio drveni kalup i tako izmenio prvobitni dizajn karte. Kralj srce je tako izgubio brkove, a i prvobitna sekira mu je zamenjena za mač. Neki su u ovome videli nameru da se ovaj kralj predstavi kao Šarl VI Ludi (nije imao brkove) i koji je bio mentalno oboleo i za koga se pričalo da se ubio proburazivši se mačem. Zato se ova karta nekada zove i "kralj samoubica".

Odakle potiču karte?

O tome kako su karte stigle do Evropljana i danas postoji više teorija. Najverovatnija je da su doputovale iz Kine, Indije i Persije i to sasvim sigurno u drugoj polovini XIV veka jer od tada potiču prve crkvene zabrane koje obećavaju pakao svakome ko se bude kockao i poklekao pred ovom "đavoljom rabotom".

Istorija

Sastav i izgled špilova razlikovao se od države do države, a slično je bilo i sa brojem karata. Italijanski špliovi, na primer, imali su 56 karata. Uobičajeni špil od 52 karte koji je danas najrasprostranjeniji vodi poreklo od francuskih karata iz 15. veka.

 

Expand player
Pogledajte više