astronaut, alen šepard, golf loptica
YouTube prin.screen
astronaut, alen šepard, golf loptica

YouTube prin.screen

astronaut, alen šepard, golf loptica, Foto: YouTube prin.screen

Lopta za golf koju je Alan Šepard izgubio na Mesecu, a za koju je tvrdio da je putovala "miljama i miljama" otkrivena je na novim digitalno obrađenim fotografijama i ispostavilo se da ipak nije letela miljama, nego oko 40 metara.

Tokom Nasinog trećeg sletanja na Mesec, jedan od "zadataka" posade bio je i da odigraju partiju golfa. Tokom igre, 6. februara 1971. godine, zapovednik misije Apolo 14 udario je dve loptice za golf koje su letele preko mesečeve površine, piše DailyMail.

Jedna od lopti upala je u krater, a druga je, prema Šepardovim rečima, putovala "miljama i miljama".

Međutim, novoobjavljene i digitalno obrađene fotografije sa mesta sletanja Apola 14 govore da njegov udarac možda nije bio toliko uspešan kao što se tada mislilo.

Prva loptica je ležala na 24 metra od tačke udarca Alana Šeparda, dok je druga odletela 40 metara od mesta na kojem je Šepard stajao.

Jedini snimak ove partije golfa na Mesecu je veoma lošeg kvaliteta, ali Endi Saunders, stručnjak za fotografije, ulažući mnogo truda uspeo da skenira kadrove snimka u visokoj rezoluciji.

Nove fotografije otkrile su i mesto davno izgubljene golf loptice, za koju se pet decenija nije znalo gde se tačno nalazi.

S obzirom na nefleksibilnu prirodu skafandera koji je nosio, Šepard je mogao da izvede zamah improvizovanom palicom (glava sa štapa za golf bila je pričvršćena na alat za sakupljanje uzoraka sa Meseca) sa samo jednom rukom - što možda objašnjava zbog čega loptice nisu otišle daleko.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Dragan

08.02.2021 23:51

Ма које слетање на Месец, па они никада нису пружили ни један доказ да су били на Месецу, све саме урбане легенде, митови и непроверене гласине. То је филм настао у копродукцији НАСА и Холивуда.