Posao
Shutterstock
Posao

Shutterstock

Posao, Foto: Shutterstock

Dajemo zato nekoliko sugestija kako da ih učinite podnošljivijima, ali i više od toga

Naučite se pozdraviti sa starim

Razumljivo je da cenite vlastito iskustvo, način na koji poslujete, proizvod ili uslugu koju ste stvorili i koju prodajete. Poštovanje je sasvim u redu. Međutim, duboka zaljubljenost i nije.

Pretpostavimo da ste do sada narudžbe primali isključivo telefonom i pretpostavimo da je to funkcionisalo baš onako kako treba a onda su došle nove generacije. One nemaju ni baš puno vremena a ni strpljenja čekati da se neko nekada na drugoj strani javi. Kad nešto požele, žele odmah, po mogućnosti jednim dodirom na svom pametnom telefonu.

U poslu je opasno ostati duže vreme nepomično, na jednom mestu. Naučite povremeno reći zbogom i odlučno krenuti dalje.

Ne bojte se novog

Setite se, sve je u glavi! Ako sami sebi stalno govorite kako je nekad bilo bolje i kako ništa novo neće valjati, nekako će se tako i desiti. Na svu sreću, vredi i obrnuto.

Najgore što možete učiniti jeste odbijati poslovne prilike samo zato što od vas iziskuju nove stvari.

Tražili su od vas da moderirate sledeći sastanak tim, ali kako ste neskloni naći se u centru požnje, radije biste da su vam tražili da pužete po podu.

Savladajte strah od novog verovanjem u sebe i svoju sposobnost da brzo učite.

Shvatiti i prihvatiti

Bilo da sami potičete promenu bilo da ona potiče vas, bitno je znati što je iza nje, otkuda dolazi i zašto nam se događa. Promena samo radi promene je uzaludan trud.

U slučaju da ste vi menadžer ili vlasnik koji uvodi promenu, trebate se potruditi da uposleni ne osećaju promenu kao akt prisile! Objasnite im što želite postići, odgovorite na njihove eventualne bojazni! Postignete li da vaši ljudi promenu prihvate kao svoju, vaš posao s njenim uvođenjem tu se i završava.

Određena doza optimizma pri tome je nužna. Preterana doza optimizma može biti kontraproduktivna. Morate govoriti istinu, i samo istinu.

U malim dozama

Kad su promene u pitanju, a posebno krupne i važne, brzina je najgori mogući pomagač. Godine promena ne mogu se strpati u nekoliko meseci.

Teško da ćete sa željenim uspehom digitalizirati sve poslovne funkcije odjednom ili u jednom danu prebaciti sve svoje proizvode na online prodaju. Jedno po jedno.

Ne budete li se kretali korak po korak, postoji opasnost da posustanete već na samom startu.

Biti u stanju okrenuti promenu iz nužde u promenu za svoju korist je osobina pravih pobednika.

Želite li opstati i razvijati se onda budite pozitivni i nastojte gledati dalje od sadašnjeg trenutka. Neka promena bude saveznik i šansa, nikako neprijatelj!

Pročitajte još: