AKO SE NE VEŽETE U KOLIMA, NIJE PROBLEM, ALI... Od sada "sigurnosni pojas na recept" u komšiluku!

Novim izmenama Zakona o osnovima bezbednosti saobraćaja u BiH, dodaje se stavka o izuzecima kada je reč o obaveznoj upotrebi sigurnosnog pojasa.

automobil, volan
automobil, volan, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Sigurnosni pojas u vozilima u Bosni i Hercegovini uskoro neće morati da koriste vozači ili putnici sa lekarskim nalazom koji ih oslobađa obaveze njegovog vezivanja zbog određenih fizičkih povreda ili poteškoća.

U toku su izmene Zakona o osnovima bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, prema kojima se dodaje stavka o određenim izuzecima kada je reč o obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa.

- Vozač motornog vozila i osobe koje se prevoze tim vozilom dužni su da koriste sigurnosne pojaseve dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu - glasi dosadašnji član 34. kome će ubudće biti dodat sledeći izuzetak:

- Izuzetno od stava (1) ovog člana sigurnosni pojas ne moraju da koriste osobe koje imaju uverenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu da koriste pojas - navodi Kilx.

Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tela, povrede ili stanja kod kojih bi upotreba pojasa tokom vožnje mogla dodatno da narušiti zdravlje ili da ugrozi život ili oporavak, zatim da dovede do neželjenih komplikacija, prevremenog porođaja ili mogućeg invaliditeta.

Ove izmene su donete nakon niza žalbi osoba kojima je pojas iz opravdanih zdravstvenih razloga predstavljao poteškoće pri putovanjima.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi