Dogovor Rukovanje
Shutterstock
Dogovor Rukovanje

Shutterstock

Dogovor Rukovanje, Foto: Shutterstock

Često slušamo o tome da je jak stisak ruke znak karaktera, samopouzdanja i drugih kvaliteta, ali su sada lekari otkrili da slab stisak može značiti da vam je jetra ozbiljno ugrožena.

U pitanju je bolest koja može imati i smrtonosne posledice, od koje boluje oko 25 odsto populacije planete, a možda to i ne zna.

Reč je o poremećaju koji se zove nealkoholna masna jetra (NAFLD), oboljenje jetre koje podrazumeva da je taj vitalni organ ugrožen naslagama masnih ćelija bez očiglednog razloga, kao što bi bila preterana konzumacija alkohola. Faktori rizika su često sedenje i manjak fizičke aktivnosti, nezdrava ishrana, ali i dijabetes gojaznost.

Bol, jetra, stomak

Shutterstock

Bol, jetra, stomak, Foto: Shutterstock

Ako se ne tretira, bolest može izazvati upale, nastanak tkiva ožiljka i povećati rizik od otkazivanja ili karcinoma jetre.

Ali, ako se otkrije na vreme, u početnim fazama bolesti, nealkoholna masna jetra može se izlečiti jednostavnim gubitkom težine.

Naučnici sa Univerziteta u Oklandu proučili su 4.000 muškaraca i žena srednjeg doba, i merili im jačinu stiska ruke dinamometrom. Potom su im rađene analize kako bi bilo utvrđeno imaju li ovu bolest. Podaci su pokazali da su oni sa najslabijim stiskom ruke imali dva puta veće šanse za masne naslage na jetri, a što je stisak bio slabiji, to je nivo masti bio viši.

Kakva je, međutim, veza između jetre i stiska ruke?

Odgovor na to pitanje daje nam sarkopenija, postepeno gubljenje mišićne mase i snage koje inače dolazi starenjem, ali se poslednjih godina izdvaja kao simptom mnogih bolesti i kod mlađih ljudi.

Tuga, depresija

Shutterstock

Tuga, depresija, Foto: Shutterstock

Ova pojava dovodi se u vezu sa poremećajima u radu srca, pluća, pa čak i depresijom.