Kajmak
Rina
Kajmak

Rina

Kajmak, Foto: Rina

Na suvoborskim pašnjacima, kažu da je trava ukusnija nego na ostalim planinama, pa zato se ovdašnji domaćini ponose svojim stočnim fondom, ali i mlečnim proizvodima.

- Pre trideset godina kajmak sam starim opelom vozio na pijacu u Novom Sadu. Svi su znali kad dolazim i čekali su u redu za "beli mrs" iz Šumadije. Tada su proizvodi iz ovog dela Srbije bili prava atrakcija i na pijacama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nismo mogli da pomuzemo, koliko smo mogli da prodamo - prča Miroslav Starčević iz sela Pranjani.

Kajmak

Rina

Kvalitet kajmaka zavisi od mleka i tajni koje zna domacica, Foto: Rina

Iako i dalje postoje, pijace više nisu jedino mesto na kom se prodaju domaći kajmak i sir, a porodica Starčević je modernizovala je proizvodnju i pokrenula svoj sopstveni biznis. Modernizacija nije izostala, pa tako iz njihove mlekare put do kupaca pronašao je jedinstven rolovani kajmak.

- Svi mahom koriste tradicionalno pakovanje kajmaka, ja sam odlučila da ovaj naš savijem u rolnu i to je bio pun pogodak. Rolovani kajmak je brend naše mlekare i tražen je kako kod nas, tako i u inostranstvu. Može da se filuje pršutom, šunkom, pečurkama, ali dovoljni su i samo vrući uštipci - rekla je Olivera Starčević.

Kajmak

Rina

Olivera Starcevic kaze da je ovaj kajmak trazen i u inostranstvu, Foto: Rina

Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda potom i dobra domaćica koja će ujutru pokupiti kajmak sa sveže skuvanog domaćeg mleka.

Da li volite kajmak?

 

Pročitajte još: