Krpelj
Shutterstock
Krpelj

Shutterstock

Krpelj, Foto: Shutterstock

Krpelji, na svetu ih ima oko hiljadu vrsta, svi su paraziti koji piju krv. Žive u nižim delovima šuma i drugim šumovitim predelima. Napadaju ljude i životinje, šireći opasne bolesti po život . Glavne bolesti koje prenose krpelji su Lajmska bolest, babezioza i encefalitis koji se prenose krpeljima. Pogledajmo mehanizam ugriza i pravila uklanjanja krpelja.

Period i faze razvoja krpelja

Nakon izleganja iz jajeta, krpelj se razvija oko dve do čak četiri godine u tri faze:

Larva - mere su manje od milimetra. Njegov oblik podseća na odraslu jedinku. Živi u travi, šumskom leglu i niskim biljkama, gde čeka domaćina. Nakon što se zakači na njega, hrani se 2 do 5 dana, nakon čega otpada i pretvara se u drugi oblik - nimfu.

Nimfa - ima veličinu od 0,5 do 1 milimetar. Živi u istom okruženju kao i ličinka i slično čeka domaćina. Nakon vezivanja, krv uzima 3 do 6 dana, a zatim otpada i transformiše se u odraslu osobu.

Odrasla figura (imago) - najveća. Odrasli muškarac meri do oko 2,5 milimetara i uzima relativno malo krvi od domaćina. Ženka naraste do oko 5 mm dužine. Hitinasti trbuh ima samo u gornjem delu, dok donji ostaje mekan, što mu omogućava snažno istezanje nakon uzimanja značajne količine hrane (čak i do 1,5 centimetara).

Jedna ženka može da položi do 3.000 jaja. Ako se ličinka, a zatim nimfa, hrani u proleće i početkom leta (maj - jun), onda se iste godine transformišu u odraslu osobu. Međutim, gornje faze razvoja mogu se desiti u različito vreme. Krpelji imaju sposobnost da mesecima ostanu ukočeni bez konzumiranja hrane.

Krpelji hiberniraju u nimfalnoj fazi, mada mogu hibernirati u larvi ili odraslom obliku. Za zimu se zakopavaju u zemljište. Što je klima toplija, to je kraće potrebno da se krpelj potpuno razvije.

Kako napada krpelj?

Krpelj locira svoju žrtvu na osnovu stimulusa koje šalje, uključujući:

Disanje - izaziva lokalni porast koncentracije ugljen-dioksida u vazduhu, što krpelj pravilno beleži

Miris - svaka životinja i čovek odaju specifičan miris, osetljiv za krpelja

Vibracije - preduzimanje koraka, buka, pokreti tela

Telesna temperatura - krpelj reaguje na toplotu koju odaje njegova potencijalna žrtva.

Najagresivniji oblik krpelja je nimfa i upravo ona predstavlja najveći rizik od infekcije Lajmskom bolešću, babeziozom i encefalitisom koji se prenosi krpeljima. Takođe je najotporniji na vremenske prilike i nedostatak hrane, zbog čega su pojedinci koji prežive zimu uglavnom nimfalni oblici.

Jednom nađu plen, krpelj uglavnom traži najtanju i najmanje dlakavu kožu, mada se može zalepiti bilo gde. Kod životinja su najčešće napadnuta mesta oko očiju i ušnih školjki, kao i donji deo stomaka. Kod ljudi, a posebno kod dece, vole se zakačiti za zglob kolena ili lakta, područje pazuha. Pronašavši pogodno mesto, parazit prednjim nogama hvata kožni nabor, a zatim se drži mali, a iz usta oslobađa supstancu koja vrši anesteziju na mestu zaranjanja.

Odraslog pojedinca je lako pronaći. Mnogo je teže locirati nimfu i larvu. Zbog toga, nakon povratka iz šume, morate pažljivo pregledati celo telo i protresti odeću preko terase. Najbolje je to učiniti odmah po dolasku kući, tada je šansa da krpelj neće moći prodreti u kožu mnogo veća.

Najpopularniji načini uklanjanja krpelja

Mnogo saveta o uklanjanju krpelja možete pronaći na mreži. Međutim, nisu svi sigurni, a neki su čak i ne preporučljivi. Uklanjanje krpelja nije naročito komplikovano, ali morate imati na umu da ne koristite sledeće metode:

Izvlačenje - opasno je zbog činjenice da ostaje prilično čvrsto u koži. Nakon povlačenja može se ispostaviti da glava ostane u telu. Ako nakon izvlačenja ostane tamna formacija nalik dlaci, to je prednja noga krpelja, smeštena odmah iza glave

Uvijanje - može biti potpuno isto kao i izvlačenje. Delikatna struktura koja povezuje glavu parazita sa telom lako se razdvaja. Nemojte uvrtati krpelja jer se može ispostaviti da glava ili noga ostanu.

Polivanje ili podmazivanje - alkoholom, benzinom, lakom za nokte ili sredstvom za uklanjanje lakova, sapunom, mastima, parafinom itd. 

Sagorevanje - besmisleno koliko i vrlo opasno, kako kod odraslih, tako i kod deteta i kod životinje. Ubiće krpelja, ali glava će ostati u koži, a pseća ili mačija dlaka se može zapaliti.

Stiskanje stomaka - može dovesti do njegovog puknuća i smrti parazita, koji će, međutim, ostati u koži i tada morate izvršiti mehaničko vađenje krpelja.

Gore navedene metode mogu dovesti do toga da delovi mrtvog krpelja ostanu u telu nevidljivi i, posledično, do lokalne infekcije, što može rezultirati hirurškom intervencijom. Zapamtite da je glava krpelja najveća opasnost i ostaje u koži.

Kako sigurno i sigurno ukloniti krpelja?

Na tržištu postoje razni manje ili više efikasni alati za izvlačenje krpelja. Nisu skupe, koštaju od nekoliko do nekoliko desetina evra. Najjednostavnija od njih je pinceta. Pinceta mora imati ravne vrhove. Međutim, to je alat koji će koristiti ljudi koji su savladali povlačenje krpelja, a pored toga, ne deluje uvek dobro kod malih krpelja.

Špric - tako se popularno naziva pinceta, nalik na špricu za ubrizgavanje. Funkcioniše poput vakumske pumpe za usisavanje, omogućavajući i uklanjanje krpelja i isisavanje njegovih toksina. Kako ukloniti krpelja? Alat se rupom naslanja na krpelja, pritiska na kožu i povlači klip prema sebi. Nažalost je neefikasan ako je krpelj na mestima koja sprečavaju stvaranje vakuuma (savijanje udova, dlakava koža itd.).

Relativno novi set za uklanjanje krpelja na tržištu takođe dobro funkcioniše. Sastoji se od uređaja za uklanjanje krpelja i spreja dizajniranog za zamrzavanje parazita. Zamrzavanje sprečava infekciju tokom izvlačenja krpelja, takođe inhibira lučenje pljuvačke koja može sadržati patogene mikroorganizme. Komplet sadrži uputstva o uklanjanju krpelja.