SKUVAJTE SEBI I DRUGIMA ŠOLJICU ZDRAVE KAFE Ove sastojke nikako ne stavljajte, opasni su po zdravlje!

Dobro zapamtite.

Kafa Džezva Šoljica kafe Ratluk
Foto: Shutterstock

Prvi oktobar svake godine je Međunarodni dan kafe, koji se zvanično obeležava od 2015. godine, a prva manifestacija je bila na Expo-u u Milanu u Italiji. Napitak od kafe je jedno od pića koje je veoma popularno širom sveta.

Izveštaj koji je objavila zdravstvena web stranica "Healthline" navodi da postoje određeni koraci za dobijanje zdrave šoljice kafe, od kojih je prvi korak da ne dodajete velike količine šećera u kafu, jer to može prouzrokovati probleme sa zdravljem, što je rezultat visokog sadržaja fruktoze, što dodatno povećava šanse za nastanak bolesti.

ANKETA: Najviše volim da pijem:

Ukupan broj glasova: 485

  • Kapućino: 7% (34)
  • Espreso: 9% (46)
  • Domaću kafu: 53% (255)
  • Nes : 12% (60)
  • Moku: 1% (5)
  • Irsku kafu: 2% (8)
  • Tursku kafu uz ratluk: 16% (77)

Stručnjaci su savetovali odabir dobre vrste kafe, jer na tržištu postoje različite vrste, što ukazuje na to da je najbolja ona vrsta koja nema industrijskih pesticida i hemikalija štetnih po zdravlje organizma, a izaziva neke bolesti.

Poželjno je dodati cimet u kafu, jer doprinosi smanjenju glukoze u krvi, holesterola i triglicerida kod dijabetičara.

Kafa
Kafa, Foto: Shutterstock

Takođe treba izbegavati dodavanje veštačkog šećera u kafu kada je pripremate, jer to može dovesti do povećanja telesne težine, a poželjno je da ga zamenite punomasnim mlekom korisnim za zdravlje kostiju.

Na kraju, preporučuje se dodavanje kakaoa u kafu jer sadrži antioksidante koji pomažu smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi