Hanioti, Grčka
Alo.rs
Hanioti, Grčka

Alo.rs

Hanioti, Grčka, Foto: Alo.rs

Grčka je i formalno od Evropske unije zatražila da se započnu zakonske procedure protiv države Danske zbog prisvajanja feta sira.

- Ministar poljoprivrede je odobrio aktivaciju zakonskih procedura Evropske komisije protiv Danske zbog narušavanja propisa o oznakama porekla robe - saopštilo je grčko Ministarstvo poljoprivrede.

Sir feta Maslina Masline Meze

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Feta je prepoznatljiv, amblemski grčki prozvod, kažu iz ministarstva, tvrdeći da je Danska "odbila da sarađuje" po pravilima Evropske unije.

Ovo je omogućilo danskim proizvođačima da proizvode "imitaciju fete" i da izvoze "imitacije sireva EU" u zemlje koje nisu članice Evropske unije, kažu u Atini.

Navijači Danske

AP

Navijači Danske, Foto: AP

Feta sir je jedno od brojnih jela i pića specifičnih za neki region oko koga se spore evropske zemlje, kako bi uspostavile i zadržale zvanično mesto porekla proizvoda, piše portal Grik reporter.

Tokom 2005. godine Evropski sud pravde odbio je žalbu Nemačke i Danske, podržanu od Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave sa korišćenjem imena feta sira za beli, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.