Grejs Keli
Printscreen
Grejs Keli

Printscreen

Grejs Keli, Foto: Printscreen

Knez Albert II od Monaka, boravi danas u Srbiji gde vodi razgovor sa Aleksandrom Vučićem.

Sin Grejs Keli, čuvene holivudske dive vanvremenske lepote, Albert II rođen je 14. marta 1958. godine.

U periodu između 1977. do 1981. je, pod imenom Albert Grimaldi, u Sjedinjenim državama, studirao ekonomiju, političke nauke, psihologiju, englesku literaturu, istoriju umetnosti, antropologiju, geologiju, sociologiju, nemački jezik i muziku. Diplomirao je političke nauke. Govori engleski, francuski i nemački jezik.

Njegova majka Grejs izgubila je život u septembru 1982. godine, na strmim liticama Monaka, na skoro istom mestu gde je tri decenije ranije snimila kabriolet-scenu u klasiku "Drž’te lopova". Posle majčine smrti postao je predsednik Crvenog krtsta Monaka i učestvovao je u brojnim dobrotvornim akcijama.

Grejs Keli je evropskoj publici postala poznata, u najvećem broju slučajeva, svojom ulogom u Hičkokovom filmu "Prozor u dvorište".

U filmskim krugovima važi za jednu od najvećih veličina dvadesetog veka.

Ova talentovana lepotica, a kasnije i princeza, rođena je 12. novembra 1929. godine u Filadelfiji u porodici nemačko/irskog porekla.

Njen otac Džon Keli bio je profesionalni sportista i osvajač zlatnih medalja u veslanju, a majka profesor psihologije na Univerzitetu.

Imala je jednog brata, Džona B. Kelija Mlađeg i dve sestre, Margaret Ketrin Pegi i Elizabet En Lizen.

Za razliku od brata i sestara nikada nije imala želju da se bavi sportom. Bila je slabašna i krhke građe, patila je od astme, a kao dete je postala član pozorišta.

Obrazovanje je stekla u katoličkoj školi za devojčice, u ranoj mladosti se oprobala u manekenstvu.

Grejs Keli

Printscreen

Grejs Keli, Foto: Printscreen

Tokom 1949. i 1950, Kelijeva će ostvariti niz uloga na pozornici i televiziji.

Kako je Hičkok bio oduševljen talentom ove dive visoke 169 cantimetara, nastavio je da joj nudi uloge . Sledeći film pod nazivom "Dršte lopova", sniman je Azurnoj obali, gde je ujedno i upoznala svog budućeg muža kneza Renija III od Monaka.

Alfred Hičkok će joj kasnije ponuditi glavnu ulogu u filmu Marni, ali ju je ona odbila zbog protesta naroda Monaka, koji nije želeo da njihova kneginja tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Šonom Konerijem.

Imala je četvoro dece.

Karolina Luiz Margerita rođena je 23. januara 1957. godine, važi za jednu od najlepših i najelegantnijih princeza svih vremena.

Albert Aleksandar Luj Pjer rođen je 14. marta 1958, i trenutni je vladajući knez Monaka.

Stefani Mari Elizabet rođena je 1. februara 1965. Tada sedamnaestogodišnja princeza bila je uz svoju majku u trenutku kada je Grejs doživela saobraćajnu nesreću koja će je koštati života.

Kelijeva je 13. septembra 1982, vraćajući se sa kćerkom Stefani sa putovanja Francuskom rivijerom, doživela saobraćajnu nesreću, nakon blagog moždanog udara, zbog čega je izgubila kontrolu nad automobilom koji je vozila. Dok je Stefani, zadobila lakše povrede, stanje Kelijeve postalo je kritično. Preminula je dan kasnije u Medicinskom centru Monaka, koji je kasnije promenio naziv u Bolnički centar kneginje Grejs.

 

Komentari (1)

zora

07.10.2020 18:53

Ko je cetvrto dete?