Lepo vreme, toplo, sunčano, Knez Mihailova, Beograd
Kristina Bezbradica / Alo!
Brijanje brada muškarac

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

 

Međunarodni dan muškaraca prvi put je obeležen 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država.

Za to je zaslužan dr. Džerom Tilaksing sa Vest Indis koledža.

Pročitajte još:

 

"Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima?", objasnio je on.

Život muškarca često se povezuje sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Takođe, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Pre sedam godina na 19. novembar se u kalendar upisao još jedan dan - Svetski dan toaleta.

Ženski toalet na Hemijskom fakultetu

Alo!

Ilustracija, Foto: Alo!

Obeležavanje ovog dana uvele su Ujedinjene nacije 2011. godine, a razlog nije nimalo bezazlen niti duhovit, kako na prvi pogled može da se čini. Naime, UN je uvođenjem obeležavanja ovog dana hteo da skrene pažnju na rastući svetski problem - oko trećine svetske populacije živi bez toaleta, uglavnom u nerazvijenim zemljama.

 

Osim toga, toalet je važan deo života. Istraživanja pokazuju da u njemu svaka osoba tokom svog života provede u oko tri godine.

Komentari (1)

nedjo

19.11.2018 23:41

s,,m se na praznik