Vatrena noć u svetu
Printscreen/Youtube
Vatrena noć u svetu, Foto: Printscreen/Youtube

Novogodišnja noć u nekim zemljama protekla je vatreno - sedam vozila nemačke vojske zapaljeno je u Lajpcigu, u francuskom gradu Strazburu izgorelo je više od 30 vozila u podmetnutim požarima, dok je paljevina i nemira bilo i u Holandiji i Americi.

Sedam terenskih automobila nemačke vojske izgorelo je u nemačkom gradu Lajpcigu u požaru za koji se pretpostavlja da je podmetnut, preneo je nemački „Špigel“.

Vozila su izgorela na parkingu auto-dilerske kuće, a od 10 vojnih džipova, uništeno je sedam, rekao je portparol lajpciške policije Olaf Hope.

​Kako je preneo nemački medij, sumnja se kako se radi o politički motivisanom napadu koji potiče sa levice.

Vatreno je bilo i u Francuskoj. gde je u Strazburu izgorelo između 30 i 60 automobila u podmetnutim požarima.

Prema zvaničnim podacima, zapaljeno je 30 vozila, dok policijski sindikati tvrde da se radi o više od 60 automobila.

Vandali koji nisu poštovali policijski čas, palili su vozila tokom novogodišnje noći, preneo je „L Figaro“.

Uhapšeno je nekoliko ljudi, a policija je saopštila da je zapaljeno manje vozila nego tokom prethodnih dočeka.

Nemira je bilo i u Holandiji. U Amsterdamu je uhapšeno pet osoba koje su bacale vatromet na policiju, dok je u Roterdamu zapaljena škola, a grupa mladih je gađala vatrogasce kamenicama i petardama, navode holandski mediji.


​U Hagu je morala da interveniše specijalna policija protiv grupe mladih koji su palili vozila, podmetnuvši pod jedno i gasnu bocu koja je eksplodirala, objavili su lokalni mediji.

​U istočnom delu Den Boša takođe je morala da interveniše policija protiv grupe mladih koja je palila vozila, a meštani su opisali da je izgledalo kao da su u „ratnoj zoni“.

Nemiri nisu zaobišli ni Ameriku. U Portlandu je došlo do nereda u kojima su demonstranti, prema navodima policije, bacali zapaljive bombe prema policajcima i ispaljivali veoma jak vatromet na zgradu Federalnog suda.

​Nije jasno koji je motiv demonstranata bio, ali se pretpostavlja da se radi o levičarskim pokretima i Antifi.

Pročitajte još: