Pasoš
Printscreen
Pasoš, Foto: Printscreen

Izabela dos Santos optužena je u januaru za loše upravljanje angolanskim naftnim gigantom Sonangol, proneveru sredstava i pranje novca. Ona je negirala bilo kakve nepravde i tvrdi da je žrtva lova na veštice od strane njenih političkih neprijatelja.

Najbogatija žena u Africi, Izabela dos Santos, optužila je tužioce u Angoli da su koristili krivotvoreni pasoš kao deo dokaza protiv nje kada su zamrznuli njenu imovinu pre šest meseci.

U izjavi na svojoj veb stranici Dos Santos, 47, rekao je: "Najsmešniji aspekt je potpis vlasti koji je izdala. Ovo je reprodukcija potpisa Brus Lija, legendarnog glumca kung fu-a koji je umro 1970-ih. Ova falsifikat prihvaćen je kao dokaz da opravda oduzimanje imovine. "

Brus Li, Foto: EPA

Njen otac Hose Eduardo dos Santos vladao je Angolom između 1979. i 2017. godine, a kritičari tvrde da je imala koristi od korupcije dok je bila zadužena za naftnog giganta države Sonangol.

Dos Santos i njen suprug iz Konga Sindika Dokolo optuženi su da su prisvojili milijardu američkih dolara od državnih angolanskih kompanija.

Sud u prestonici Angole, Luandi, zamrznuo je bankarske račune bračnog para u decembru kao deo masovne istrage korupcije.

U januaru je Nuno Ribeiro da Kuna, direktor bankovnih računa Sonangola, izvršio samoubistvo u svojoj kući u Lisabonu.

Ali dos Santos, koja živi u samoizgnanstvu u Portugalu, nije otišla mirno, već nastavlja da brani sebe i ugled svog oca i tvrdi da je ona predmet političkog lova na veštice, mada nije direktno uperila prst u predsednika Joao Lorenca, koji je nasledio njenog oca 2017. godine.

U izjavi objavljenoj u utorak, 12. maja, dos Santos kaže: „Kopija lažnog pasoša korišćena je za izradu dokaza na sudovima u Angoli tokom postupka kojim je odobreno zamrzavanje imovine i kompanija Izabel dos Santos u decembru 2019. godine. “

Ona je rekla da su njeni advokati krajem aprila dobili pristup spisima tužilaca i prvi put saznali za niz mejlova u vezi sa „investicijom u Japanu”.

U izjavi se dodaje: "Ove mejlove i lažni pasoš angolanski tužilac koristio je na sudu kao dokaz da je dos Santos pokušala brzo da raspusti svoju imovinu, a zatim da ilegalno uloži prihod izvan Angole."

Dos Santos - za koju je 2013. godine magazin Forbs procenio da vredi 2,1 milijardu američkih dolara - rekla je da je rezultat zamrzavanja njene imovine mnogo hiljada poslova ugroženo.